Metro
Metro Binnenland 26 mei 2020 / 16:45 uur

Vermiste surfer ondanks drones en sonar nog niet gevonden

De zoektocht naar het lichaam van de 23-jarige vermiste surfer heeft nog steeds niets opgeleverd. Stoppen is geen optie.

Voor de kust bij Scheveningen is dinsdag opnieuw gezocht naar het vijfde slachtoffer van het surfongeluk van 11 mei, onder andere met sonarapparatuur en drones. Nog steeds zonder resultaat, want het lichaam van de 23-jarige Mathijs uit Delft is nog niet gevonden.

Zoektocht Mathijs

Opsporingsorganisatie SAR Nederland laat weten nog niet te stoppen met de zoektocht. „Voor de ouders van Mathijs gaan we door”, zegt Houwina Postma van SAR. „Hij moet naar huis”, benadrukt ze. Zondag werd gestart met de zoekactie waarbij ook honden en quads werden ingezet.

Een woordvoerder van SAR liet toen weten dat werd gehoopt dat die dag het lichaam geborgen kon worden. De ruige weersomstandigheden zouden er namelijk voor kunnen zorgen dat het lichaam van de surfer aanspoelt op het strand van Scheveningen. „Onze slogan is vandaag: de zee geeft, de zee neemt, en vandaag is het tijd dat de zee geeft en hij terugkomt.” Tot op heden is het tot groot verdriet van de nabestaanden nog niet gelukt.

Zoektocht niet gestaakt

Gestaakt wordt niet met de zoektocht, al stoppen de duikers van Public Safety Duikteam (PSD) voor nu wel met het zoeken naar de vermiste surfer. „Er is geen gericht zoekgebied meer”, laat een woordvoerder van het team weten. Duikers zochten dinsdag ook op een plek waar zij eerst niet bij konden vanwege de slechte weersomstandigheden. Ook daar werd het lichaam niet gevonden.

Eerder werden naast sonarapparatuur, duikers en drones ook paarden en honden ingezet tijdens de zoektocht. Verder hielpen ook vrijwilligers mee. Het publiek en vooral watersporters werden eerder al gevraagd uit te kijken naar de surfplank van Mathijs.

Bij het surfongeluk twee weken geleden kwamen vijf mensen om het leven. Naast de vermiste surfer kwamen ook drie mannen van 30, 38 en 24 jaar oud uit Den Haag om, evenals een 22-jarige man uit Delft. Het slechte nieuws sloeg in als een bom, onder meer bij surfers in alle delen van de wereld. Zo veranderden ze hun Facebook- en Instagramprofielfoto tijdelijk in de zwarte vlag met de vijf vissen, ter nagedachtenis aan de vijf surfers.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Vermiste surfer ondanks drones en sonar nog niet gevonden
Sluiten