Metro
Metro Binnenland 26 mei 2020 / 10:33 uur

Veel leraren basisscholen willen halve klas handhaven

De meeste leraren op basisscholen hebben grote twijfels bij het kabinetsbesluit om de scholen vanaf 8 juni volledig te openen.

Een derde steunt het besluit, terwijl 69 procent van de meesters, juffen en ondersteunende medewerkers liever de huidige situatie met halve klassen had doorgezet.

Dat meldt onderwijsvakbond AOb op basis van een vragenlijst die door bijna achtduizend mensen is ingevuld. Daarbij gaat het om personeel op reguliere basisscholen en in het speciaal (basis)onderwijs.

Regels zijn onvoldoende te handhaven

Belangrijkste redenen voor de zorgen zijn de richtlijnen van het RIVM, zoals het bewaren van anderhalve meter afstand en de hygiënemaatregelen. Die zijn onvoldoende te handhaven, vindt 59 procent van de deelnemers aan het onderzoek. Veel leraren zien dat de schoonmaak nog niet op orde is en springen daarin zelf bij. Met halve klassen is het afstand houden nog redelijk te doen, maar dat wordt veel moeilijker als leraren weer voor een volledige klas staan en alle ouders weer op school rondlopen, aldus de AOb. In april kwamen de leerkrachten nog in actie om de scholen dicht te houden, in plaats van dat zij op 11 mei weer open gingen.

basisscholen leraren
Vice-voorzitter Eugenie Stolk van onderwijsvakbond AOb. Foto: ANP / Koen van Weel

„De besmettingsrisico’s moeten gigantisch goed worden gemonitord en zijn belangrijk om te bepalen of de scholen helemaal open kunnen”, zegt AOb-voorzitter Eugenie Stolk. „Onze leden maken zich zorgen over de gezondheidsrisico’s en de haalbaarheid. Zij vrezen voor de gezondheidsrisico’s. Het kabinet moet onderzoeken daarnaar goed monitoren en richting 8 juni echt bekijken of het verantwoord is de scholen volledig te openen.”

Angst voor besmetting soms groot

In een bericht aan de vakbond schrijft een docent dat ze liever niet in een grote groep fysiek aanwezig wil zijn. „De angst om besmet te worden is soms groot. Als mijn man het krijgt, overleeft hij het niet als ex-kanker- en hartpatiënt. Nu kan ik de grote groep omzeilen en zoals ik het nu doe, ben ik niet bang. Ik vind de tijd veel te kort om te kunnen bepalen of het niet gevaarlijk is geweest om te starten op 11 mei. Ik zou niks riskeren tot eind van het schooljaar.”

Een schoolleider meldt de AOb: „Ik hoop dat scholen de ruimte krijgen om te beslissen of ze volledig opengaan of tot de zomervakantie door blijven gaan zoals nu. Hele dagen is mooi, als ouders hier geen angst voor hebben en als een school voldoende leerkrachten heeft die niet tot een risicogroep behoren waardoor er genoeg klassen bemand kunnen worden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Veel leraren basisscholen willen halve klas handhaven
Sluiten