Metro en ANP
Metro en ANP Binnenland 22 mei 2020 / 16:14 uur

Oppositie woest over mogelijk uitstel verkiezingen

Instemmend geknik of een diepe buiging was er van de oppositie sowieso niet te verwachten. Maar het is duidelijk: dat er wordt nagedacht over het uitstellen van de verkiezingen voor de Tweede Kamer, maakt partijen buiten het kabinet boos tot woest.

Dat het kabinet niet uitsluit dat de komende verkiezingen wegens de coronacrisis moeten worden uitgesteld, valt verkeerd bij een flink deel van de Tweede Kamer. Onder andere PvdA en PVV willen opheldering, al benadrukt verantwoordelijk minister Kajsa Ollongren dat juist alles erop gericht is om de verkiezingen te laten doorgaan.

‘Grof schandaal’

„Mensen moeten hun stem kunnen laten horen, juist in een crisis”, twittert PvdA-Kamerlid Attje Kuiken. „Van uitstel kan geen sprake zijn.” Thierry Baudet van Forum voor Democratie noemt het „een grof schandaal” dat de regering uitstel „überhaupt overweegt”. PVV-leider Geert Wilders twittert in hoofdletters dat er wat hem betreft geen uitstel van de verkiezingen komt en ook de nieuwe partij van Henk Krol is kritisch.

verkiezingen
Geert Wilders (PVV) tijdens een debat in de Tweede Kamer. Foto: ANP / Bart Maat

Eerst uitzoeken of verkiezingen mogelijk zijn

Ollongren wijst erop dat ze slechts gaat uitzoeken of en hoe de komende herindelings- en Tweede Kamerverkiezingen mogelijk zijn als het coronavirus nog rondwaart. Ze gaat eerst navragen of stemlokalen zo kunnen worden ingericht dat kiezers er bijvoorbeeld anderhalve meter afstand kunnen bewaren.

verkiezingen
Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (D66). Foto: ANP / Bart Maat

Mocht dat niet mogelijk blijken, dan „kunnen andere opties worden overwogen”. De minister noemt uitstel van de verkiezingen en stemmen per post. De mogelijkheden voor dat laatste gaat ze onderzoeken. Uitstel van de verkiezingen is „nu niet aan de orde”, onderstreept Ollongren.

Amerika nog eerder

De presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten staan nog eerder op de planning, namelijk in november. De Democratische kandidaat Joe Biden meldde de vorige maand dat die verkiezingen niet kúnnen worden uitgesteld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oppositie woest over mogelijk uitstel verkiezingen
Sluiten