Metro
Metro Binnenland 20 mei 2020 / 14:56 uur

Agenten en boa’s bang voor extra agressie richting handhavers

Boa’s en politieagenten voorzien problemen bij het handhaven van de coronamaatregelen vanaf 1 juni, wanneer nieuwe versoepelingen ingaan.

Dat bevestigen de Nederlandse BOA Bond (NBB) en de Nederlandse Politiebond (NPB) woensdag. De bonden roepen de overheid op met duidelijke richtlijnen te komen, zodat handhavers weten waar zij op moeten letten. Want hoe moeten ze in een park controleren, wanneer ze totaal geen beeld hebben van wie bij wie hoort, vragen de bonden zich onder andere af.

Agenten en boa’s in het park

Dinsdag maakte premier Mark Rutte tijdens de persconferentie onder meer bekend dat iedereen buiten 1,5 meter afstand moet houden, behalve als mensen bij hetzelfde huishouden horen. Iets wat nauwelijks is te controleren, stellen de bonden. „Denk bijvoorbeeld aan studentenhuizen”, zegt Eric Lakenman, voorzitter van de NBB. „Vraag je dan om legitimatie? In een park valt nauwelijks te controleren wie bij wie hoort.”

Meer agressie

„Hoe meer duidelijkheid hoe beter”, zegt NPB-voorzitter Jan Struijs, die aangeeft dat agenten het lastig vinden. „Er komen veel vragen bij ons binnen, want de handhaafbaarheid is nu onduidelijk.”

Ook zijn de bonden bang voor extra agressie richting handhavers als de versoepelingen ingaan. „Nederlanders zijn gewend hun mening te geven. Sommigen zullen het lastig vinden als zij bijvoorbeeld een boete krijgen”, stelt Lakenman. „Dat kan leiden tot agressie, ook verbaal.” De politiebond benadrukt dat eerst wordt gewaarschuwd voordat iemand een boete krijgt.

De NBB vindt dat agenten en boa’s op dezelfde wijze moeten gaan handhaven en dus één lijn moeten trekken. De bonden hopen dat de overheid snel met duidelijkheid komt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Agenten en boa’s bang voor extra agressie richting handhavers
Sluiten