Binnenland 18 jan 2019 / 07:16 uur

Grootste windmolen ter wereld naar Rotterdam

Op de Maasvlakte verrijst komende zomer de grootste windmolen ter wereld. De molen heeft een tiphoogte van bijna 245 meter. Alleen al de drie rotorbladen zijn ieder 107 meter lang.

Stroom voor 14.485 huishoudens

Het prototype (Haliade-X 12 MW) levert stroom voor 14.485 huishoudens en wordt de komende vijf jaar uitvoerig getest. Eigenlijk is de molen bedoeld voor een windmolenpark op zee. Deze molen komt echter op land, omdat dit het testen eenvoudiger maakt. Na de testperiode blijft de windmolen nog zeker 15 jaar staan om stroom op te wekken.

Uitbreiding windmolenparken

GE Renewable Energy en Future Wind ondertekenden dinsdag 16 januari de overeenkomst voor de installatie van de windmolen. Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid, Luchtkwaliteit en Energietransitie): ,,In onze strijd tegen klimaatverandering hebben we een enorme uitbreiding van het aantal windmolenparken op zee nodig. Daarom zijn we heel blij dat is gekozen voor de haven van Rotterdam als testlocatie voor de Haliade-X 12 MW en dit type windmolens ons zo kan helpen de overgang naar schone energie te versnellen.”

Duurzame energie

Het college van burgemeester en wethouders zetten in op schone energie. Eind 2018 stonden in Rotterdam 92 windmolens die potentieel 150.000 huishoudens van duurzame energie kunnen voorzien. Het doel voor 2025 is dat voor 225.000 huishoudens op deze manier stroom wordt opgewekt.

Daarnaast leveren 102.000 zonnepanelen stroom voor het verbruik van 7700 huishoudens. De ambitie is dat Rotterdamse zonnepanelen in 2030 stroom leveren voor het gebruik van 300.000 woningen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Grootste windmolen ter wereld naar Rotterdam
Sluiten