Binnenland 20 dec 2018 / 12:02 uur

Erasmus MC wint Rotterdam Architectuurprijs 2018

De kogel is door de kerk. Of liever: de Burgerzaal van het stadhuis. Daar werd gisteren zowel de vakjury- als publieksprijs van de Rotterdam Architectuurprijs uitgereikt aan het Erasmus MC. Dubbele winst voor het gloednieuwe medisch centrum.

52 inzendingen

Uit de 52 inzendingen van dit jaar stelde de vakjury een juryselectie samen van tien projecten die de actuele kwaliteit van de architectuur in Rotterdam het beste laten zien. Daaruit wees zij twee eervolle vermeldingen en de winnaar aan. Het publiek kon stemmen op de tien projecten uit de juryselectie.

Omvangrijke logistieke operatie

Winnaar van de vakjuryprijs is het Erasmus MC. Zestien jaar lang is in het hart van de stad gewerkt aan het medisch centrum van de toekomst, dat dit jaar werd opgeleverd. De bouw betekende een omvangrijke logistieke operatie. Op een relatief klein terrein in een druk gedeelte van Rotterdam moest een uiterst complexe nieuwbouw verrijzen, terwijl het bestaande ziekenhuis in bedrijf zou blijven.

Healing environment

De verblijfskwaliteit is een van de grootste kwaliteiten van het Erasmus MC. De inrichting van het ziekenhuis volgt de principes van de zogenoemde ‘healing environment’ en levert met de aandacht voor groen, daglicht, buitenruimte en de autonomie van de patiënt een belangrijke bijdrage aan stressreductie en herstel. De jury kijkt met groot ontzag naar de integratie van al deze kwaliteiten.

Projecten op Zuid

De eervolle vermeldingen van de vakjury gingen naar De Valkenier en Zwemcentrum Rotterdam. Bij het project De Valkenier werken Havensteder, gemeente en bewoners sinds 2008 samen aan een grootschalige kwaliteitsverbetering voor tuindorp Vreewijk. Het nieuwe Zwemcentrum Rotterdam in Charlois bestaat uit twee zwemzalen, een 25 meter ‘mixed-use’ bad en een 50 meter Olympisch wedstrijdbad voor internationale competities.

Nek-aan-nekrace

Het publiek kon ook stemmen op de tien projecten van de juryselectie. Bijna 6.000 mensen brachten hun stem uit en velen schreven er ook een motivatie bij. Het was een nek-aan-nekrace tussen de publieksfavorieten Erasmus MC en VMBO Melanchthon Rotterdam, waarbij ook hier het Erasmus MC eerste werd. De derde plaats was voor Pakhuismeesteren.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Erasmus MC wint Rotterdam Architectuurprijs 2018
Sluiten