Binnenland 27 aug 2018
Leestijd: 1 minuut

Zeldzame Aziatische leeuwenwelpjes geboren

In Diergaarde Blijdorp heeft Aziatische leeuwin Lalana vorige week vier jongen op de wereld gebracht. Eentje daarvan is helaas overleden, maar de drie anderen maken het vooralsnog goed.

Te zien zijn de kleine ‘koningsdieren’ nog niet. Zij verblijven de komende weken in de kraamkamer achter de schermen en zijn dus nog niet te bewonderen door publiek.

Eerste kennismaking

Moeder Lalana maakte dit voorjaar voor het eerst kennis met leeuw Aapel en de twee andere leeuwinnen. Zij is in april 2010 geboren in het Belgische Planckendael, waarna ze verhuisde naar een dierentuin in Polen alvorens naar Rotterdam te komen.

Eindelijk moeder

Omdat zij eerder nog geen jongen heeft gehad, hoopte men al dat zij in Blijdorp, samen met Aapel, wel voor nakomelingen zou zorgen. Dat is nu dus gelukt. Leeuwinnen werpen doorgaans hun eerste nestje op drie à vierjarige leeftijd. Lalana is ruim acht jaar.

Waardevol nestje

Dit nestje is extra waardevol voor het Europese fokprogramma en het voortbestaan van deze diersoort. Leeuw Aapel, afkomstig uit Singapore Zoo, stamt rechtstreeks af van twee uit het wild afkomstige leeuwen.

Wilde leeuwen

In het wild komen Aziatische leeuwen alleen nog voor in het Gir Forest, een beschermd gebied in Noordwest-India, Daar leven ongeveer zeshonderd exemplaren. Omstreeks 1900 waren er nog minder dan twintig Aziatische leeuwen over. Alle nu nog levende Aziatische leeuwen stammen af van dat kleine groepje.

Minder sociaal

Aziatische leeuwen zijn minder sociaal dan hun Afrikaanse soortgenoten; ze leven in kleinere groepjes. Ook qua uiterlijk zijn er verschillen. In het algemeen zijn de Aziaten iets kleiner en hebben de mannetjes minder dichte manen. Ze hebben ook een huidplooi over de hele lengte van hun onderbuik.

De Aziatische leeuwen zijn in Diergaarde Blijdorp ondergebracht in een gerenoveerd Rijksmonument met een ruim en groen buitengebied.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.