Ilja Post
Ilja Post Binnenland 30 aug 2018 / 12:24 uur

Op de bres voor gebutste wortels en toffe peren

‘Toffe Peren’ Annette Behrens en Carina Hesper zoeken crowdfunding voor de productie van hun memory spel met foto’s van onder andere gekke en gebutste wortels, aubergines of komkommers. Zo willen ze de verspilling van groenten en fruit vanwege hun looks tegen gaan.

Te kleine peren of pruimen. Een wortel met twee benen. Of een komkommer die meer krom dan recht is. Annette en Carina, beiden ‘visual artist’ en fotograaf van beroep, zijn er dol op. Voor hen geldt: hoe gekker, hoe beter. Want wat uit de natuur komt, kan nooit lelijk zijn. Toch staan ze redelijk alleen in die opvatting, zeggen ze. ,,Supermarkten moeten er bijvoorbeeld weinig van hebben. Die willen alleen producten zonder plekjes of beschadiging en allemaal gelijk van maat, vorm en kleur.”

Uiterlijk identiek

Annette: ,,In het verleden hebben bepaalde wetten ervoor gezorgd dat onze groenten en fruit steeds strenger werden beoordeeld op uiterlijke kenmerken. Hoewel een groot deel van deze wetten inmiddels is afgeschaft, zijn we gewend geraakt aan uiterlijk identieke producten.”

Buitenbeentjes

,,Zonde, want zo belanden elk jaar vele honderdduizenden kilo’s ‘buitenbeentjes’ onnodig op de afvalhoop. Met de smaak is namelijk niets mis”, verzekert Carina. ,,De initiatiefnemers van Kromkommer bewezen bijvoorbeeld al jaren geleden dat ze nog prima te eten zijn; ze hebben de afgelopen 9 jaar verschillende soepen ontwikkeld van groenten die normaal zouden worden verspild.”

Quirky carrots

Hoewel niet gelieerd aan Kromkommer dragen de dames dat initiatief wel een warm hart toe. Maar in plaats van het opzetten van een eigen productlijn om ‘anders gevormde’ groenten alsnog in de voedselketen te brengen, bedachten ze het project Toffe Peren. In het Engels Quirky Carrots geheten, wat zoveel betekent als ‘eigenzinnige wortels’.

Afwijkende vormen

Annette: ,,Op dit moment zijn we bezig om een memory spel te maken met groenten en fruit met afwijkende vormen. Elk spel bestaat uit twintig verschillende sets aan kaarten. Elk setje bestaat uit dezelfde soort, bijvoorbeeld een aubergine, maar wel uit twee verschillende beelden.”

Iedereen is uniek

,,Op deze manieren hopen we zowel kinderen als volwassenen eraan te herinneren dat in de natuur de meest bijzondere, prachtige en gekke vormen kunnen groeien”, vult Carina aan. ,,De boodschap hierachter: iedereen is uniek en anders, en dat is juist zo leuk.”  Om dezelfde reden willen de fotografen op termijn een kinderboek uitbrengen. Een variant op het sprookje van Het lelijke, jonge eendje. Maar dan met vreemd gevormde groenten en fruit in de hoofdrol.

Crowdfunding

Voor het zover is, is er echter wel geld nodig. Allereerst om het memory spel op de markt te krijgen. Geraamde kosten: zo’n 12.500 euro. Deze kosten vallen hoger uit, omdat er bewust voor gekozen is om lokaal te produceren in Nederland, bij een drukker die op een milieuvriendelijke manier met plantaardige inkten werkt.

Eigen gekke wortel

Om dat bedrag bij elkaar te brengen, zijn de meiden een crowdfunding campagne op Kickstarter gestart. Hier kun je het memory spel bestellen, zodat je met Sinterklaas of Kerst al een leuk cadeau in huis hebt. Ook kun je tijdens de crowdfunding fotoprints in verschillende maten en prijzen bestellen, die in elk huis en keuken niet zouden misstaan, en kan je je eigen ‘Toffe Peer’, bijvoorbeeld een gekke wortel of aardappel uit je moestuin door Annette en Carina laten fotograferen

Tegenprestaties

,,Dus onze vraag aan de Rotterdammers is nu: doen jullie mee op deze duurzame boodschap verder uit te dragen? We hebben geweldige tegenprestaties zoals – natuurlijk – het memory spel, hoogwaardige fotoprints, heerlijke soepen van Kromkommer, een vier-gangen diner bij restaurant Instock in Den Haag en nog veel meer.”

Mailen kan ook

Annette: ,, Alle ondersteuning, groot of klein, wordt enorm gewaardeerd en helpt ons onze droom realiteit te laten worden. O, en als je geen creditcard hebt – nodig om te kunnen doneren via Kickstarter – maar ons wel wilt helpen; mailen kan ook: [email protected], dan kunnen we het zo regelen dat je bijdrage alsnog overgemaakt kan worden.”

Reageer op artikel:
Op de bres voor gebutste wortels en toffe peren
Sluiten