Ilja Post
Ilja Post Binnenland 3 aug 2018 / 10:30 uur

Kinderboerderijen doen sigaret in de ban

Buiten een sigaretje opsteken, terwijl de kinderen de geitjes aaien? Vergeet het maar. Voortaan zijn alle terreinen van de educatieve tuinen en kinderboerderijen off-limits voor rokers.

Meeroken

De gemeente wil met deze maatregel, die afgelopen woensdag is ingegaan, kinderen de kans geven rookvrij te leren en spelen in de natuur. Ook hoopt zij op deze manier een bijdrager te leveren aan de bescherming van kinderen tegen de verleiding van roken en het schadelijke meeroken.

Longfonds

Om rokende bezoekers aan dit nieuwe verbod te herinneren, zijn bij alle ingangen van de kinderboerderijen en educatieve tuinen borden van het longfonds opgehangen met daarop de tekst ‘Dit terrein is rookvrij’.

Asbakken

Ook worden binnenkort asbakken bij de entree geplaatst, zodat sigaren of sigaretten tijdig gedoofd kunnen worden. Voor medewerkers is een aparte rookplaats ingericht uit het zicht van kinderen.

Rookvrije straten

Ook elders in de stad gaan stemmen op om antirookmaatregelen verder aan te scherpen. Zo hebben het Erasmus MC, de Hogeschool Rotterdam en het Erasmiaans Gymnasium bij de gemeente een verzoek neergelegd voor een rookverbod voor drie straten: de Zimmermanweg, de Wytemanweg en de hoek van het Museumpark.

Of het verbod daadwerkelijk wordt ingepast in de APV is nog onzeker. Maar de gemeente zou welwillend tegenover het verzoek staan. Zo is de gemeente Rotterdam aangesloten bij de Rookvrjie generatie en zet zij zich in om kinderen rookvrij te laten opgroeien.

Rotterdam Rookvrij

De ambitie om meer plekken in Rotterdam rookvrij te maken is tevens opgenomen in de Nota Vitale Stad. In Nederland sterven jaarlijks 20.000 mensen aan de gevolgen van roken en meeroken. In Rotterdam wordt meer gerookt dan het landelijk gemiddelde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kinderboerderijen doen sigaret in de ban
Sluiten