Tara Lewis
Tara Lewis Binnenland 12 jul 2018
Leestijd: 1 minuut

Bewoners verleiden hardrijders af te remmen

Al experimenterend hopen bewoners de hardrijders van de Beukelsdijk- en weg te verleiden om af te remmen. Donderdagmiddag onthulde kersverse wethouder Judith Bokhove de borden waarin automobilisten worden gevraagd snelheid te minderen, 40 kilometer per uur in plaats van de toegestane 50. Bokhove: ,,Het is mooi dat dit vanuit de bewoners zelf is gekomen en dat zij de oplossingen hebben bedacht.” De borden zijn de tweede van een totaal van acht maatregelen om de verkeersproblematiek aan te pakken.

150 hardrijders

Jorden Lentze is een van de bewoners die achter het initiatief zit. ,,Volgens de politie rijdt hier 1 procent van de auto’s te hard, maar dat komt neer op 150 auto’s per dag. Terwijl hier 10 scholen zitten en zo’n 3000 kinderen per dag langskomen.” Met behulp van subsidie voor burgerinitiatieven (CityLab) zijn verspreid over de twee aaneensluitende wegen drie radars opgehangen. ,,Deze hebben een voormeting gedaan en over vier en zes weken gaan we die data met elkaar vergelijken. We weten daardoor niet alleen of het werkt, maar ook welke tijdstippen hardrijders hier langskomen. Daar kan de politie dan gericht op controleren.”

Navolging

Bokhove denkt dat de borden zomaar navolging zouden kunnen vinden in de stad: ,,Als je erachter komt dat het werkt kun je dit op andere plekken ook doen. Je moet experimenteren om te weten of dat zo is, gelukkig wordt het hier echt goed gemonitord.”

Ontvankelijk

Daarnaast is ze enthousiast over het sociale component van de borden. ,,Ze zijn door een bewoner ontworpen, zo zie je maar wat voor verbroederend effect dit heeft. En omdat het vanuit de buurt zelf is gekomen denk ik dat automobilisten er eerder ontvankelijk voor zullen zijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.