Ilja Post
Ilja Post Binnenland 19 jun 2018
Leestijd: 1 minuut

Ondergrondse waterbuffer voedt grasmat van Sparta

Een maand of drie, vier geleden ging de eerste schop de grond in, maar nu is-ie dan klaar: de ondergrondse waterbuffer op het Spartaplein. Een nieuwe doorbraak in de strijd tegen overtollig regenwater afkomstig van piekbuien.

Bijzonder

Echt bijzonder ziet het nieuwe Cruyff Court in Spangen er niet uit. Gewoon een fijn trapveldje voor de jeugd, waar de Cruyff Foundation er de afgelopen jaren wel meer van heeft gerealiseerd in Rotterdam.

Bijzonder is dan ook vooral wat zich ónder de voeten van al die dribbelende voetballertjes bevindt: een enorme ondergrondse waterbuffer die zo’n 1.400 m3 water kan bergen.

Ondergrondse bassins

Nieuw zijn deze ondergrondse bassins niet. Dergelijke waterbergingen, bedoeld om bij aanhoudende hoosbuien tijdelijk water op te slaan om de riolering te ontlasten, vind je onder andere ook onder het Museumplein en bij het Kruisplein.

Regenwater filteren

Wat de waterbuffer in Spangen uniek maakt, is dat deze het regenwater later niet alsnog loost op het riool. In plaats daarvan wordt het water eerst gefilterd en dan weer hergebruikt. Bijvoorbeeld voor het besproeien van de grasmat van Sparta. De capaciteit van de berging is bovendien dusdanig groot dat het hele stadion plus het parkeerterrein permanent van het riool kan worden afgekoppeld.

Win-winsituatie

Een win-winsituatie, aldus een woordvoerder van de gemeente. ,,Deze berging vermindert de kans op wateroverlast op straat. Overlopende riolen, singels en kelders behoren hiermee dan ook grotendeels tot het verleden.”

8 kuub per sproeibeurt

,,Een filterbak met planten zorgt vervolgens voor zuivering van het verzamelde regenwater, dat op een diepte van 15 tot 30 meter wordt opgeslagen. Op het moment dat we het water willen gebruiken, wordt de benodigde hoeveelheid omhoog gepompt en gebruikt. Voor de grasmat van Het Kasteel komt dat neer op zo’n 8 kuub per sproeibeurt.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.