Ilja Post
Ilja Post Binnenland 31 mei 2018

App jezelf de daken op

Dat Rotterdam graag de lucht in bouwt, zie je wel aan alle hoge gebouwen. Maar er gebeurt ook nog eens van alles óp die daken. Van restaurant en cocktailbar tot een heuse boomgaard. De Rotterdamse Dakenroute, een gratis te downloaden app, leid je langs een aantal van de allerleukste.

Rotterdamse Dakendagen

Dat dit weekend de Rotterdamse Dakendagen weer losbarsten, zal je niet ontgaan zijn. Maar mocht je zaterdag en zondag nou niet kunnen, of geen zin hebben om een ticket te kopen, dan kun je vanaf deze vrijdag ook gewoon de nieuwste app van Rotterdam Routes downloaden. Helemaal gratis, zodat je later nog eens op je gemak een rondje Rotterdamse daken kunt doen.

14,5 miljoen m2 platte daken

En met zo’n 14,5 miljoen m2 platte daken, waarvan alleen al een miljoen m2 in het centrum, zijn dat er nog al wat. Zo leidt de route onder andere langs de baanbrekende DakAkker op het Schieblock – vorig jaar nog verkozen tot ‘Het beste dak van Nederland’, een cocktailbar op het dak van het Groot Handelsgebouw en het nieuwe Luchtpark op het dak van de Hofbogen.

Langste dak van Nederland

Dat laatste dak, eigenlijk het oude spoor van de Hofpleinlijn, is met een lengte van 1,9 kilometer tegelijk het langste dak van Nederland. Verborgen achter de gele Luchtsingel hebben hier de afgelopen jaren verschillende evenementen plaatsgevonden, zoals silent roof cinema Roffa Mon Amour, RYPP Wijnfestival en Motel Mozaique.

Boomgaard in de lucht

Het dak is onlangs omgedoopt tot Luchtpark Hofbogen. Je kunt er van april tot oktober vanaf 10:00 uur ’s ochtends tot zonsondergang in het gras liggen, op één van de vijftig kunstschapen zitten of een wandeling maken door de fruitboomgaard.

‘Live’ de daken op

De Rotterdamse Dakenroute is gebaseerd op ‘Het Rotterdamse Dakenboek, nieuw gebruik van dak en stad’ van Esther Wienese. Zij heeft tevens de Dakenroute ingesproken. Tijdens de Dakendagen en alle zaterdagen in juni neemt Esther je ‘live’ mee de daken op. Een tour boeken kan via www.insiderotterdam.com.

Niet lullen, maar poetsen

Liever gewoon alleen, met je partner of vrienden het dak op? Download de app dan van via www.rotterdamroutes.nl. Daar vind je bovendien allerlei andere routes om de stad te verkennen. Loop een keer mee en leer over de haven, de mentaliteit van ‘niet lullen maar poetsen’, de mix aan culturen, rijke architectuur, jazz of de heerlijkste restaurantjes van Rotterdam.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
App jezelf de daken op
Sluiten