Tara Lewis
Tara Lewis Binnenland 13 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

Rotterdamse café-chroniqueur claimt wereldrecord

Café-chroniqueur Joris Boddaert (1945) presenteerde maandag zijn vierde historische boek over Rotterdamse Cafés. De journalist en historicus doet al veertien jaar onderzoek naar de rijke historie die de havenstad op dat gebied heeft. ,,Rotterdam breekt veel records. Zo hadden we in 1930 maar liefst drieduizend cafés en in datzelfde jaar zaten op de Schiedamsedijk niet minder dan tachtig zaken.”

Guinness Book of Records

Met zijn vierde boek denkt Boddaert nu ook zelf een wereldrecord te hebben verbroken. ,,Nooit eerder schreef iemand zoveel woorden over cafés in één stad. Ik heb het Guinness Book of Records aangeschreven en ze hebben toegezegd zich erover te buigen.”

Oeverloos ouwehoeren

In het huidige caféwezen valt hem op dat eten een steeds belangrijkere rol gaat spelen. ,,Dat vind ik jammer. Eten is toch iets anders dan oeverloos ouwehoeren in de kroeg.” Van de nieuwe aanwinsten in de stad prijst hij onder meer Rijke & De Wit en Steijn in Delfshaven en Faas in het Oude Noorden.

Uitdaging

Na veertien jaar gaat het onderwerp hem soms ook vervelen. ,,Maar dan verman ik mezelf en denk ik, er is altijd weer een nieuwe uitdaging, zoals bijvoorbeeld de Beijerlandselaan.” Extra blij is hij in dit boek met de talloze historische foto’s die hij heeft kunnen opduikelen. ,,Ik ben elke keer weer trots als ik nieuw materiaal heb kunnen scoren via een verzamelaar.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.