Daisy Heyer
Daisy Heyer Binnenland 4 mrt 2018
Leestijd: 1 minuut

‘Nieuwe straten Amsterdam vernoemen naar migranten’

De PvdA wil in Amsterdam dat in de toekomst nieuwe straten van nieuwbouwwijken die nog een naam moeten krijgen, worden vernoemd naar migranten. Op die manier zou ‘de gedeelde geschiedenis en diversiteit’ van de stad beter terug te zien zijn.

Op dit moment gaan straatnamen voor nieuwe straten in de hoofdstad eerst langs een adviescommissie. Er gelden een aantal regels voor een nieuwe straatnaam, zoals dat zij het liefst moeten eindigen op ‘straat’, ‘laan’ of ‘plein’ en dat je een straat pas naar iemand mag vernoemen als diegene vijf jaar of langer geleden is overleden. Bovendien moeten nieuwe straatnamen goed uitspreekbaar zijn.

Diversiteit

De PvdA komt nu met een initiatiefvoorstel zodat de regels van de commissie worden veranderd. Raadslid Sofyan Mbarki zegt in een interview met AT5 dat hij wil dat er ‘bij naamgeving rekening wordt gehouden met een betere afspiegeling van de diversiteit van Amsterdam’.

Mbarki geeft dus tevens aan dat als het aan de PvdA ligt, nieuwe Amsterdamse straten worden vernoemd naar ‘Amsterdamse migranten die aan de stad hebben bijgedragen’. Ook mogen er van hen namen gebruikt worden die te maken hebben met recente en eerdere (arbeids)migratiestromen naar Amsterdam.

Mbarki wil overigens geen bestaande straatnamen aanpassen: het voorstel gaat echt enkel over nieuwe straatnamen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.