Iris Hermans
Iris Hermans | LinkedIn Binnenland 29 nov 2017 / 10:16 uur

VOUW- en wauweffect tijdens Amsterdam Light Festival

De jongens van VOUW trotseren regen, rondvaartboot en kou en hangen de hele dag boven de Herengracht, zo vlak voor het Amsterdam Light Festival.

De VOUW'ers doen alles zelf en met z'n allen, van ontwerptekening tot uitvoering

Zwemvest verplicht

Thermosondergoed dragen ze nog net niet, een warm en vooral waterdicht zeil- of regenjack wel, met áltijd een zwemvest eroverheen. Niet omdat het kan, maar omdat het moet van het Amsterdam Light Festival, „voor de veiligheid.” De snoeiharde werkers van ontwerpcollectief VOUW zijn al twee weken aan het buffelen naast, op en boven het water om hun lichtkunstwerk in volle glorie te laten stralen tijdens het winterse lichtfestival.

Even opwarmen

Mingus Vogel, Justus Bruns, Jan Truijens Martinez en Simon Luitse zitten op deze regenachtige dinsdag tussen de bedrijven door even in co-workspace Spaces aan de Herengracht, pal tegenover hun lichtkunstwerk. Ze kennen de jongens hier intussen al wel. Hier wordt geplast en opgewarmd met een bakkie dampende cappuccino. Nee, geen borreltje om het echt warm te krijgen, glimlacht Mingus en hij blaast warme adem in zijn handen, „we werken op zeven meter hoogte dus we moeten wel scherp blijven.”

Trots

Stadstaren of City Gazing heet hun lichtkunstwerk van 18 bij 18 en het is een behoorlijk minutieuze weergave van Amsterdam, met behulp van plattegronden, Google Maps, veel ruimtelijk inzicht en ontwerptalent. Als het donker is, zie je de verschillende stadsdelen en buurten in led-verlichting, een mooie gewaarwording midden op de grachten. Ze hebben al een aantal tests gedaan en de reacties zijn positief, „het spreekt gewoon heel erg aan, Amsterdammers zijn hartstikke trots op hun stad.” Er was ook een tegengeluid in de vorm van een man die boos voorbij fietste en riep dat hij ‘het maar een stom ding’ vond. Acht schouders worden opgehaald. Boeiend, „hij moet het maar eens zien als het donker is.”

Simon in opperste concentratie…

Gepuzzel

Om de vijf minuten moeten ze op het water uitwijken voor een rondvaartboot, waarin toeristen met nieuwsgierige ogen en hun iPhone in de aanslag foto’s maken. Ook voorbijgangers staren naar het lichtkunstwerk en af en toe blijft iemand stilstaan met de prangende vraag op de lippen. „Is er weleens iemand in gevallen?” („Nog niet…”). Behalve dat hun Stadstaren heel mooi om naar te staren is, „je kunt er echt lekkere selfies mee maken”, zit er meer achter, „je moet maar eens een kijkje komen nemen om het echt te zien.” Het was een behoorlijk gepuzzel om alle stadsdelen goed in elkaar te krijgen en als je de afgelopen dagen voorbij was gelopen, had je zinnen als ‘Oh, we moeten nog even het Vondelpark aansluiten’ of ’we hebben de C8 van Amsterdam afgerond’ kunnen horen, waarbij C8 VOUW-jargon voor ‘het moeilijkste stuk’ is.

Tussen de lijnen door

Behalve keihard werken van ’s ochtends vroeg tot wanneer het donker is, en vaak tot iets daarna ‘om de waterdichte lampjes te testen’, wordt onderling ook veel gelachen. „Zit je met je hoofd tussen de lichtlijnen, knalt ineens Amsterdam Noord tegen je kin aan!” Grapje van Justus/Mingus/Simon/Jan die even ‘als een beer aan de lijnen aan het trekken’ was.

Kuala Lumpur

Mingus en Justus, founders van VOUW

De founding boys achter VOUW zijn Justus en Mingus, die elkaar kennen van ‘een waardeloos werkgroepje’ tijdens hun studie Industrieel Ontwerpen in Delft. Een paar jaar later zijn het dikke vrienden en compagnons van het ontwerpcollectief dat bijna een jaar bestaat en waar hard werken voor ‘meer reden om te leven’ centraal staat. Opdrachten met een bewustwordingsthema bijvoorbeeld, zoals hun City Gazing dat ze onlangs nog in Kuala Lumpur hebben gemaakt. Het werk is daar 60 bij 30 en hangt er permanent en hun wens is om in nog veel meer steden hun Stadstaren te maken en bewustwording voor ‘lichtvervuiling’ te creëren. Want door de toename van (led-)verlichting, zien 2,4 miljard mensen de sterrenhemel niet zoals ze die hadden kunnen zien. Zonde hoor, vinden ze alle vier, „er gaat niets boven een mooie sterrenhemel.” Letterlijk ook.

Kuala Lumpur baby

Mooier makers

Ze hopen dit project nog in vele andere steden te bouwen, in Los Angeles bijvoorbeeld, of Parijs. Of Hong Kong, roepen ze uit, „de meest lichtvervuilde stad ter wereld.” Wereldverbeteraars is wel een heel zwaar woord, antwoorden ze op de vraag of ze dat zijn. De wereld-een-beetje-mooier-willen-makenaars zou meer bij ze passen. „We willen op onze manier een steentje bijdragen.” Of een lichtkunstwerk van 18 bij 18. Ze wrijven zich verheugd in hun handschoenen, donderdag gaat het écht beginnen. Wat het absolute VOUW-effect is? Daar hoeven ze niet over na te denken. „Als mensen hier stil blijven staan, staren en dan roepen: holy shit, dit is vét!”

Amsterdam Light Festival

Van 30 november 2017 tot en met 21 januari 2018 vindt de zesde editie van Amsterdam Light Festival plaats. Tijdens dit jaarlijkse lichtkunstfestival verandert een deel van de stad maar liefst 53 dagen lang in een openlichtmuseum. Kunstwerken en installaties van hedendaagse kunstenaars, designers en architecten verlichten de binnenstad, op en rond de grachten. Veel rederijen bieden speciale tours aan om alles van heel dichtbij te kunnen zien. Op de website vind je alle highlights en andere informatie.

Instagram Amsterdam Light Festival

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
VOUW- en wauweffect tijdens Amsterdam Light Festival
Sluiten