Job Halkes
Job Halkes Binnenland 13 nov 2017 / 13:07 uur

Vlaardingen mag weer aan het kraanwater

De pannen kunnen in Vlaardingen weer de kast in. Dagenlang moesten inwoners het water drie minuten lang koken vanwege de E.coli-bacterie die in het drinkwater was gevonden. Maar maandag kwam drinkwaterbedrijf Evides met goed nieuws, de bacterie is verdwenen.

NL-alert

Vorige week woensdag ontvingen alle inwoners een NL-Alert met het advies geen water uit de kraan te drinken, maar dit eerst te koken. Een waterkoker was onvoldoende, omdat het water drie minuten door moest worden gekookt. Na het nieuws ontstond een run op water in de supermarkt. Onder meer Albert Heijn zette extra ritten naar de Haringstad in om de supermarkten weer te bevoorraden.

„Diverse metingen tonen aan dat de E.coli-bacterie niet meer aanwezig is en dat de chloordosering heeft gewerkt”, zo stelt het waterleidingbedrijf. „De chloorsmaak en -geur verdwijnen nog verder in de loop van deze week.” In totaal zijn tientallen monsters genomen en die bleken allemaal vrij van de bacterie. Alleen bij verenigingen en instellingen die in de Broekpolder zitten geldt nog wel een kookadvies.

Mis bij toevoerleiding

Ook is inmiddels de oorzaak achterhaald. Bij werkzaamheden aan een grote toevoerleiding naar Vlaardingen is iets misgegaan. Deze leiding is door Evides buiten gebruik gesteld en volledig volgezet met chloor. Evides spreekt van een ‘uitzonderlijke situatie’. Om Vlaardingen van water te voorzien wordt gebruikgemaakt van een andere leiding.

Het bedrijf laat op de site weten de situatie voor de bewoners vervelend te hebben gevonden en biedt excuses aan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vlaardingen mag weer aan het kraanwater
Sluiten