Ellen Mannens
Ellen Mannens Binnenland 1 nov 2017
Leestijd: 2 minuten

Feyenoord geeft alvast voetballes in Charkov

Tientallen kinderen uitgedost met een muts van Feyenoord en een sjaal van Shakhtar Donetsk sprongen dinsdag uitgelaten rond in een ijskoude sporthal in een buitenwijk van de Oekraïense stad Charkov. Terwijl de twee clubs woensdagavond lijnrecht tegenover elkaar staan in de Champions League, was de verbroedering hier compleet.

Voetbalmiddag

Feyenoords maatschappelijke afdeling organiseerde in de aanloop naar de uitwedstrijd tegen Shakhtar Donetsk een voetbalmiddag voor kinderen. „Op het veld staan we tegenover elkaar, maar dat wil niet zeggen dat we buiten het veld niet samen iets kunnen betekenen voor de maatschappij”, zegt Ferdi Claessen, coördinator maatschappelijke activiteiten voor Feyenoord.

Vorig jaar reisden de maatschappelijk trainers van Feyenoord al naar Manchester om kinderen in achterstandswijken een leuke voetbalmiddag te bezorgen. Dit seizoen zocht Feyenoord contact met Shakhtar Donetsk voor eenzelfde soort actie. Een ‘great initiative’, zo noemt marketingdirecteur Yuri Sviridov van Shakhtar Donetsk het gebaar van Feyenoord. „Voetbal helpt kinderen zich ontwikkelen als mens. Ze komen buiten, leren sociale vaardigheden en als je voetbalt tellen politieke en andere problemen ineens niet meer.”

Weinig fun

Daarom was het initiatief van Feyenoord juist zo welkom bij de Oekraïense club. „In ons land is voetballen in verenigingsverband extreem onderontwikkeld. Dat hebben we niet meegekregen vanuit ons voormalige Sovjetsysteem. Als je hier als kind wilt voetballen, ga je naar een particuliere voetbalschool. Iets anders is er niet. Zelfs voor de fun op straat voetballen gebeurt hier niet.”

Het feit dat Feyenoord vandaag twee groepen van zo’n zestig enthousiaste kinderen training geeft, brengt een twinkeling in de ogen van de marketingdirecteur. Hij heeft namelijk een missie: „Op dit moment voetbalt slechts een procent van de Oekraïners. Dat moeten er minstens tien keer zoveel worden. Ik heb in Engeland gestudeerd. Daar wordt in ieder park en op ieder veld gevoetbald. Als je hier in het weekend rondrijdt, zijn de velden leeg”, zegt Yuri Sviridov. „Hier moeten straks ook overal gevoetbald worden. Kinderen moeten naar buiten, samen spelen. Dat hebben we nodig in dit land waar al genoeg onrust is geweest.”

Oorlog

Vinden de kinderen het niet erg om door een trainer van de ‘tegenpartij’ getraind te worden? „Kinderen zien een trainer en een bal, dus ze willen gewoon voetballen. Dat is overal hetzelfde”, zegt Ferdi Claessen.

Daar komt nog eens bij dat de wedstrijd niet heel erg speelt bij de bewoners van Charkov. Shakhtar Donetsk is niet ‘hun’ club. Door de oorlog in Oekraïne, moest Shakhtar zijn belegerde thuisstad Donetsk verlaten en uitwijken naar Charkov om zijn wedstrijden te kunnen spelen. „Het is raar om niet in je eigen stad en voor je eigen publiek te spelen”, zegt Yuri Sviridov. „Daarom zijn dit soort initiatieven juist zo belangrijk. We creëren er ook weer een nieuwe fanbase mee als club, zodat we ons weer meer thuis voelen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.