Iris Hermans
Iris Hermans Binnenland 12 okt 2017 / 13:05 uur

Column GVB: Stilstaan

Inge Keur, aangenaam. Ruim twintig jaar geleden neergestreken in Amsterdam en nooit meer weggegaan. Ik hou van deze stad. GVB is mijn plek, de reiziger mijn drijfveer. Daarom ben ik als manager als een vis in het water bij Verkoop en Service. Ik neem je de komende tijd graag mee in de vragen, klachten en complimenten die wij binnenkrijgen.

Burgervader

„Zolang de trams rijden, weet je dat het goed is in de stad.” Dat zei onze burgemeester Eberhard van der Laan. Hij zei dit vorig jaar op 25 februari tijdens de 75ste herdenking van de Februaristaking. Die winterochtend in 1941 klonk het geklingel van de trams namelijk niet in Amsterdam. Omdat het geluid dat onze stad zo kenmerkt, niet te horen was, wisten de mensen dat er iets aan de hand was.

Trambestuurders reden, met gevaar voor eigen leven, die dag uit protest tegen de Jodenvervolging niet uit. Veel grote bedrijven volgden en legden hun werk ook neer. Tijdens de herdenking vorig jaar, stond het openbaar vervoer een minuut stil. Via een speciaal omroepsysteem sprak Van der Laan reizigers toe, en sprak hij die zin uit. Een zin die ons altijd zal bijblijven.

De liefste en moedigste burgemeester die Amsterdam ooit heeft gekend, heeft zo veel betekend voor GVB en zijn medewerkers. Collega Ben Palmer weet dat uit eigen ervaring. „Van der Laan was betrokken mens, en een man van zijn woord: hij maakte zijn toezeggingen waar”, zei Ben over Van der Laan tegen de Volkskrant. Na een reeks overvallen op onze nachtbussen begin 2016, was de maat vol voor onze buscollega’s en op 15 januari reden ze daarom niet uit. Een paar uur later kwam Van der Laan op bezoek.

In de kantine praatte hij met de vier overvallen buschauffeurs. Hij beloofde hen dat de politie erbovenop zat en de daders zou pakken. En dat hij zich hard zou maken om contant geld zo snel mogelijk van de bus te krijgen. En zo geschiedde. De daders zijn opgepakt. En op 29 september 2016 deed Van der Laan de eerste pintransactie op de bus. Bij Ben Palmer.

Lieve Eberhard. Iedere dag staan wij stil bij wat u voor ons en voor de stad betekend heeft. En zaterdag staan wij, met al onze voertuigen, letterlijk een minuut voor u stil. Dank dat u, in alle opzichten, zo’n goede burgervader was.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Column GVB: Stilstaan
Sluiten