Job Halkes
Job Halkes Binnenland 19 okt 2017 / 06:41 uur

Heeft onze nieuwe vicepremier een schoenenfetish?

Als alle geruchten kloppen krijgt Rotterdam een flinke afvaardiging in het kabinet. Een van de bekendste namen is die van wethouder Hugo de Jonge. Hij wordt genoemd als vicepremier en minister van Volksgezondheid voor het CDA. Al zal Den Haag wel moeten gaan wennen aan zijn opvallende schoenenkeus.

Verbindend

Bij schoenenmerk Mascolori op de Nieuwe Binnenweg weten ze wel waar Hugo de schoenen haalt. „Hij is bij ons al jaren een vaste klant”, zegt oprichter en bedenker van het concept Jochem Grund. „Hij is bij de meeste van onze hoogtepunten aanwezig geweest. Wij staan bekend als kleurrijk, extravagant en wij zoeken ook de verbinding. Hij als politicus van het CDA met partijen en wij met creatievelingen in de stad.”

Een van de memorabele momenten was tijdens de opening van de Markthal. Jochem: „Met de kunstenaars die het kunstwerk op het plafond hebben gemaakt, Arno Coenen en Iris Roskam, hebben we een schoen gemaakt met Markthalmotief. Op de dag van de opening, met hoogwaardigheidsbekleders als Maxima, droeg Hugo die schoenen. Dat is wel gaaf hoor.”

Maar daar bleef het niet bij, want ook bij het openen van een expositie in het Maritiem Museum van Laan Irodjojo trok de huidige wethouder schoenen aan van die kunstenaar. „Hij is een kunstenaar die niet kan praten en komt van de Herenplaats, een speciale kunstwerkplaats voor mensen met een beperking. Laan had een schitterende schildering gemaakt van De Rotterdam en dat hebben wij vervaardigd in een schoen. En die dag had Hugo ze aan.”

Online shopper

In de winkel is de aanstaande vicepremier niet heel vaak geweest. „Hij is een druk man, dus ik denk dat hij voornamelijk online besteld bij ons.” Dat Hugo deze schoenen draagt zegt volgens Jochem wel wat over de persoon. „Wie deze schoenen draagt heeft eigenschappen als lef, durft buiten de gebaande paden te gaan, staat open voor nieuwe dingen, is creatief en heeft waardering voor kunst en cultuur.”

Jochem hoopt dat Hugo een trend zet door de grijze pakken-cultuur te doorbreken. „Stel je voor dat iedereen dit aantrekt. Dan wordt zo’n kabinet heel wat aantrekkelijker en vrolijker van. Ik heb vroeger bij Tunahan Kuzu van Denk in de klas gezeten. Via hem, toen hij nog bij de PvdA zat, heb ik geprobeerd om Plasterk te bewegen onze schoenen aan te trekken, maar dat is niet gelukt. Maar via Hugo komen onze schoenen dan tocht in het kabinet terecht.”

Ga voor goud

Maar welke schoenen moet Hugo dan dragen op de dag van de beëdiging? „Ik zou voor dit paar gaan”, zegt Jochem, terwijl hij een paar gouden schoenen uit het rek pakt. „Dit is een knipoog naar de Koning en dit zijn de meest koninklijke die ik heb. Het is gemaakt van heerlijk materiaal en ze staan fris, elegant en smooth. Maar het is niet to much.” Mocht Hugo het echter niks vinden, dan denkt Jochem graag mee. „We kunnen een schoen maken met als thema politiek, maar het moet dan geen CDA-schoen worden.

Hugo is overigens niet de enige die de schoenen van Mascolori draagt. Ook muzikant Dany Vera en wethouder Joost Eerdmans zijn vaste klanten. „En wij hebben nog iets gemeen met Hugo, want wij gaan ook van Rotterdam naar het landelijke. Op 18 november openen we namelijk onze tweede winkel in Amsterdam.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Heeft onze nieuwe vicepremier een schoenenfetish?
Sluiten