Iris Hermans
Iris Hermans Binnenland 21 sep 2017 / 09:57 uur

Rondvaartknaldrang? Tour voor Amsterdammers only!

Rondvaartbootknaldrang? Sommige tours zijn nu al leuk voor Amsterdammers en binnenkort komt er zelfs eentje voor louter Amsterdammers.

Gaby

„Hoi, ik ben Gaby Lovers!” Een man van twee meter vier steekt zijn enorme hand uit. Gaby is dus een man. Die verwarring heeft-ie wel vaker, lacht hij. Je spreekt het uit als Geeby en ja, ,,in het Engels is dat Gay Bi Lovers!” Zelf is hij overigens gelukkig getrouwd en vader van twee, „en we wonen op het water!”

Hart voor water

De Amsterdamse ondernemer met als specialiteit toerisme en groot hart voor water, is een telg uit de Lovers-familie, een van de eerste rederijen van de stad. Zijn opa bouwde de eerste boot, zijn vader breidde het imperium uit en zelf begon Gaby op zijn vijftiende als ‘blond reusje’ – „ik was op mijn elfde al een meter 82”- achter de kassa van het voormalige familiebedrijf. Hij stotterde toen nog, „maar mijn vader dwong me met zachte hand om in alle talen de tickets te verkopen.” Tot zo’n twaalf jaar geleden was hij algemeen directeur, maar hij werd ernstig ziek. Zijn vader nam het weer over en besloot het in 2015 te verkopen. „Het doet nog altijd pijn als ik onze boten voorbij zie varen.” Nu feloranje, toen wit, blauw en met een geel randje. „Als ik niet ziek was geworden, had ik nog aan het roer gestaan…”

Gaby Lovers in zijn element op het water met zijn tijgerprint Nikes

Relaxed

Hij werd weer beter, „a fucking miracle” en in in het verleden blijven hangen doet deze rasoptimist allesbehalve. Sterker nog, hij zit vol wilde plannen en is nu betrokken bij rederij ’t Smidtje van zijn goede vriend Toomas Smidt, waarvoor hij de Amsterdam Circle Line in de markt zet. Een hop-on-hop-off-tour, maar hier geen sardientjes in blik-gevoel, ,,maar alle ruimte om relaxed te zitten op de verwarmde stoelen.”

Perfect day for a boatcruise in Amsterdam with our captain('s)!

Gepostet von Amsterdam Circle Line am Samstag, 29. Juli 2017

Schipper Bart

Na twee ‘cappootjes’ in het DoubleTree by Hilton, springt Gaby soepel op zijn hippe Nikes met tijgerprint (maat 47,5) aan boord bij de schipper met de toepasselijke naam Bart Hopmans, vlak voor het hotel, een van de zeven stops. Het zijn veelal toeristen aan boord, beaamt hij, Amsterdammers vinden het vaak maar ’veredeld veevervoer’. „De meesten hebben er maar een keer in hun leven in gezeten, vaak met opa en oma.” Hij wil daar verandering in brengen en eind november komt er een tour alleen voor Amsterdammers en je moet zelfs kunnen bewijzen dat je een échte bent, „wel grappig toch?”

'Vermeer en de boys' schilderden maar wat graag dergelijke Amsterdamse tafereeltjes

De betere verhalen

Aan boord een oude schipper die de spannendste verhalen vertelt. Niet de standaard verhalen over de Westertoren en de 1680 bruggen, maar over lijken die zijn gevonden, „en helemaal waren opgezwollen als Michelin-mannetjes.” Of de (poging tot) wipjes aan boord: dat gebeurt echt, hoor, knikt hij enthousiast. Ook zijn soms mensen met de sleutelpunt bijna ín hun neus vriendelijk verzocht om van boord te gaan. „Ja, op het water voelen mensen zich weleens iets te vrij!”

Red-brown eyed Diego

Firsttimer voor Duitse Franse Buldog Diego. Hij keek zijn bruine en ontstoken rode oog uit.

Schipper Bart vertelt onderweg verhalen aan zijn passagiers, terwijl hij behendig door de grachten manoeuvreert. „Die persoonlijke aanpak vinden mensen leuk.” Duitsers Manuel en Maria stappen aan boord, met Diego. Het is een firsttimer voor de Duitse Franse Buldog, maar twee minuten aan boord op zijn hondenkleedje en hij kijkt zijn bruine en ontstoken rode oog uit. Of schipper Bart weleens sjans heeft in zijn uniform? Dat valt wel mee, haalt hij zijn schouders op, „al werd ik wel laatst bijna belaagd door een groep Indiase vrouwen.” Hij bleek als twee druppels water op een Bollywood-ster te lijken, „ze dachten dat ik zijn tweelingbroer was.

Zoenen of..?

Onderweg passeren we de boot waar de duikers uit Ocean Twelve in uitkwamen na hun roof, „dat vinden mensen altijd cool om te zien.” Ook het huis aan de Amstel waar ooit een burgemeester zijn personeel uitmoordde en met hun bloed de voorgevel besmeurde, trekt bekijks. Bij de Magere Brug gaat-ie altijd wat langzamer varen. De legende gaat dat als je hier zoent met je geliefde/Tinderdate/anders, je voor áltijd met diegene samen zult zijn. „Better think twice, zeg ik dan.”

Boot uit Ocean Twelve

Alles in de strijd

De rondvaartbranche is erg veranderd, vervolgt Gaby. Met immense drukte op het water en een concurrentiestrijd als gevolg. Of zelfs oorlog, zeker voor het Anne Frank Huis, waar alles in de strijd wordt gegooid. „Inclusief vrouwen die met hun bijna blote borsten de toeristen aan boord probeerden te lokken.” Maar die zijn nu weg.

Oh Robbie…

Ooit zat Robbie Williams aan boord. Het mocht eigenlijk niet, maar hij stak een peuk op en brandde prompt een gaatje in de bekleding. „Tienduizenden vrouwen kwamen daarna aan boord om een foto te maken.” Of, en hij krijgt een ondeugende blik in zijn ogen, „er even overheen te rijden en nee, niet met de fiets!”

Ik durf het bijna niet te vragen… Maar mag ik even?

Rondvaartbootknaldrang?

De tour voor louter Amsterdammers ligt in het verschiet, maar heb je nu al zin in een tochtje over het water? Voor 20 euro koop je bij Amsterdam Circle Line aan boord een dagkaart waarmee je 24 uur mee kunt (ook ’s avonds), of 16 euro voor anderhalf uur. Tip van Gaby: hop-on-hop-off-kroegentocht. Bij elke stop een biertje (vol hop) in de buurt, kijk alleen wel uit dat je niet laveloos wordt, „dan is het vooral hop-off!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Rondvaartknaldrang? Tour voor Amsterdammers only!
Sluiten