Lucette Mascini
Lucette Mascini Binnenland 28 sep 2017 / 18:00 uur

Aboutaleb door het stof om sluiting Club Vie

Burgemeester Aboutaleb is onderuit gegaan met zijn eerdere eis dat Club Vie drie maanden zou moeten sluiten vanwege elf meldingen van zedendelicten. In een opgedoken politierapportage staat onder meer dat er geen bewijzen zijn gevonden dat er vrouwen in de club zouden zijn gedrogeerd met drugs en vervolgens zouden zijn meegenomen voor seksueel misbruik. De rechter besloot eerder al dat de sluiting van drie maanden onrechtmatig was.

Nu geeft dus ook Aboutaleb toe dat een sluiting van drie maanden te veel was. „Reden is dat er geen enkele grond was om deze maatregel te treffen", zegt de advocate van de eigenaar van Club Vie, mr. Ilonka Kamans. De advocaat van de gemeente heeft Kamans laten weten dat Aboutaleb zich neerlegt bij de uitspraak van de rechter.

Politierapport

In een aanvullende rapportage die de politie op 20 september aan burgmeester Aboutaleb stuurde, staat dat er geen bewijzen aangetroffen zijn van zedendelicten in of in de directe nabijheid van Club Vie. Ook is er geen bewijs aangetroffen van drogering door drugs in de drankjes van de vrouwelijke bezoekers die aangifte deden van aanranding en verkrachting.

De aanvullende rapportage van de politie waaruit dat blijkt kwam pas boven water tijdens de zitting van de bezwaarschriftencommissie vorige week . De voorzitter, mr. Pennarts, brak daarom de zitting af en verdaagde deze naar een later tijdstip. Hij had de rapportage van de politie pas aan het einde van de dag voorafgaand aan de zitting ontvangen en had geen tijd gehad deze voor te bereiden. De advocate van de eigenaar van Club Vie kreeg de aanvullende rapportage pas tijdens de zitting.

In de plotseling opgedoken rapportage staat dat er vijf vrouwelijke bezoekers van Club Vie aangifte bij de politie gedaan hebben van aanranding en/of verkrachting. Eerder meldde een woordvoerder van het Openbaar Ministerie dat het zou gaan om acht aangiftes. Dat wijkt dus af van de informatie in deze officiële brief van de politie aan burgemeester Aboutaleb.

Gebrek aan bewijs

Van deze vijf aangiftes heeft justitie er twee geseponeerd wegens gebrek aan bewijs. Van de drie overgebleven aangiftes is er eentje waarvoor twee verdachten voor de rechter moeten komen. Bij de andere twee zaken is nog niet duidelijk of de verdachten zullen worden gedagvaard. Het onderzoek loopt nog. De rol van Club Vie is daarbij niet aan de orde, zo staat in de brief van de politie aan Aboutaleb. In de rapportage staat ook dat er geen verdachten in de gevangenis zitten.

Twee incidenten waarvan aangifte gedaan is hebben zich voorgedaan binnen een straal van 350 meter vanaf de locatie van Club Vie aan de Maas. Twee andere incidenten waarvoor geen aangifte gedaan is, hebben zich ook binnen die straal van 350 meter voorgedaan.

Een afstand van 350 meter komt overeen met de afstand van drieënhalf voetbalveld. Een groot gebied dus, zegt advocaat Kamans van Vie. „Terwijl in de horecanota staat dat horecahouders verantwoordelijk zijn voor een gebied van 25 meter rondom hun zaak." Enkele incidenten hebben zich ook verder dan 350 meter van de club voorgedaan, zo blijkt uit de aanvullende rapportage van de politie.

Alcohol, geen GHB

In het geval van twee incidenten, waarvan niet duidelijk is of de slachtoffers daar aangifte van gedaan hebben, was het alcoholpromillage in het bloed zo hoog dat dit een verklaring kan zijn voor het ‘out’ gaan van het slachtoffer of stukken van het geheugen kwijt is, schrijft de politie aan burgemeester Aboutaleb in de brief met de aanvullende rapportage. „Uit de onderzoeken van de politie komt geen bewijs van drogeren met een stof als bijvoorbeeld GHB naar voren."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aboutaleb door het stof om sluiting Club Vie
Sluiten