Job Halkes
Job Halkes Binnenland 8 aug 2017 / 10:48 uur

Rotterdamse politie voorkomt zelfmoord in Zweden

De politie in Rotterdam heeft vorige week een zelfmoord weten te voorkomen in het Zweedse Hallstahammer. Dankzij het speciale Real Time Intelligence Center (RTIC), een soort live-inlichtingendienst, kon er razendsnel worden gehandeld.

De RTIC gaat bij elke 112-melding door de politiesystemen om informatie te zoeken en checkt ook social media. Het centrum geeft de informatie weer door aan agenten die dienst hebben. „Zo ontstaat er tussen de twintigste etage van het World Port Center aan de Wilhelminakade en de jongens op straat een unieke samenwerking die meer dan eens doorslaggevend is”, vertelt politiechef Bert Grimmius aan De Telegraaf.

Gebrekkig Engels

Een voorbeeld waarbij het RTIC cruciaal bleek vond vorige week plaats. Een Zweedse expat belde in paniek 112 en probeerde in gebrekkig Engels iets te zeggen. Ze vertelde dat haar moeder iets had ingenomen om een eind te maken aan haar leven. Omdat de vrouw aan de telefoon te emotioneel werd, gingen agenten naar het huisadres. „Wat anders nooit gebeurt, is dat wij nu meteen de vrouw zelf aan de lijn kregen omdat de collega’s ter plekke ook heel moeilijk informatie los konden krijgen”, vertelt Tim Pas van het RTIC. „Gelukkig kende de vrouw het NATO-alfabet waardoor zij het adres van de moeder kon spellen.”

Via het Landelijk Internationaal Rechtshulp Centrum werd contact gelegd met de Zweedse politie. „Binnen een kwartier nadat het adres bekend was, beukte de Zweedse politie in Hallstahammer de deur van de moeder in. Ze bleek een levensgevaarlijk middel te hebben geslikt”, aldus informatieofficier Frank van den Heuvel. „Het had geen moment langer moeten duren. De politie was net op tijd.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Metro bezorgt je iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun. 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Rotterdamse politie voorkomt zelfmoord in Zweden
Sluiten