Lucette Mascini
Lucette Mascini Binnenland 28 aug 2017
Leestijd: 4 minuten

Rotterdammer betaalt fors meer voor verwerken afval

Rotterdammers moeten veel dieper in de buidel tasten voor het ophalen en verwerken van hun huisvuil dan elders in het land. Dat blijkt uit onderzoek van de Rekenkamer Rotterdam. Het tarief is met 332 euro voor een meerpersoonshuishouden en 293 euro voor een eenpersoonshuishouden zo’n 80 euro hoger dan elders.

De belangrijkste oorzaak van de forse afvalbelasting is dat Rotterdam veel kosten bij de rekening voor afvalstoffen optelt die niets met huisvuil te maken hebben, zoals straatvegen en kwijtschelding voor Rotterdammers die de rekening niet kunnen betalen.

Andere posten

Ook telt de gemeente alle kosten voor fietsinzamelpunt Fietspunt en het depot voor gevonden voorwerpen op bij de rekening voor afval terwijl deze geen enkele relatie hebben met huisvuil. Ook de kosten voor de kringloopwinkels Piekfijn telt de gemeente op bij de afvalrekening, terwijl deze grotendeels functioneren als werkgelegenheidsproject. De gemeente doet dat omdat ze anders de begroting niet rond krijgt. In andere gemeentes zijn deze kosten veel lager en worden ze voor een groter deel uit andere budgetten betaald.

Een andere oorzaak is dat de gemeente Rotterdam er maar niet in slaagt Rotterdammers hun afval gescheiden aan te laten leveren. Maar 33 procent van de inwoners gooit glas in de glasbak, tegen 61 procent gemiddeld van de rest van Nederland. Terwijl glas dat gescheiden ingezameld wordt juist geld oplevert. Als het als restafval in de verbrandingsoven van de AVR belandt moet de gemeente daar fors voor betalen, glas is zwaar en het verbrandingstarief is hoog.

Voor papier en karton geldt hetzelfde: slechts 36 procent belandt in de papierbak, tegen 49 procent in de rest van Nederland. Wel scoort de dienst van de Roteb die het vuil ophaalt en wegbrengt goed, volgens de Rekenkamer. Hun kosten zijn lager dan bij andere gemeentes. Maar een van de oorzaken daarvan is dat er minder containers per hoofd van de bevolking in Rotterdam staan en dat is weer niet zo positief. Want dat betekent namelijk ook dat er in Rotterdam op veel minder plekken containers voor glas, papier plastic en textiel staan.

„Veel mensen weten niet eens waar ze staan, of hebben geen zin om ver te lopen. Daardoor gooien veel mensen alles in de containers voor restafval”, zegt raadslid Judith Bokhove van Groen Links. De wethouder die erover gaat, Joost Eerdmans van Leefbaar Rotterdam, moet veel harder lopen dat hij nu doet, vindt Bokhove. „Hij is goed in het versturen van persberichten over wat hij nu allemaal doet en staat geregeld met een bezem in de hand op de foto in de krant. Maar dat zet geen zoden aan de dijk.”

Dat constateert ook raadslid Jan Willem Verheij. „De kosten zouden omlaag gaan door een nascheidingsinstallatie in te schakelen. Maar daar is helemaal niets van terecht gekomen. Ze hebben een experiment gedaan in Friesland, daar staat de enige nascheidingsinstallatie van Nederland. Maar Friesland is te ver: dan moeten er constant wagens met afval van Rotterdam naar Friesland rijden en terug. Eerdmans moet bedrijven in Rotterdam vragen om zo’n installatie te starten.”

De AVR (Afval Verwerking Rijnmond) werd in 2006 verkocht aan een groep investeerders. Voormalig wethouder Wim van Sluis sloot de deal en de gemeente ontving 1,4 miljard euro. Nu blijkt het contact erg duur, want de gemeente moet inclusief inflatiecorrectie 108 euro betalen voor elke duizend kilo restafval die verbrand moet worden. Dat is 56 procent meer dan het landelijke gemiddelde. Daarvan is 27 procent te wijten aan het hogere tarief dat de AVR rekent, en 24 procent doordat de gemeente het afval grotendeels ongescheiden aanlevert.

‘Chinezen cashen’

De deal met de AVR, tegenwoordig in handen is van de Hong Kong Chinese firma Hutchinson Whampoa, pakt slecht uit voor Rotterdammers. Het tarief dat de AVR volgens de Rekenkamer op dit moment aan andere klanten door berekent ligt op 60 euro: 48 euro minder dus dan Rotterdam betaalt. „Schandalig dat wij zoveel moeten betalen”, vindt raadslid Barbara Kathmann van de PvdA. „Die Hong Kong Chinezen cashen ons geld terwijl anderen veel minder betalen. Eerdmans moet proberen om het contract open te breken. Anders zitten we er nog tot 2030 aan vast!”

Volgens de woordvoerder van wethouder Eerdmans is die mogelijkheid onderzocht maar kan de gemeente het contract niet eenzijdig opzeggen of wijzigen. Of het contract met de AVR op zichzelf rechtmatig is, gaat de Rekenkamer komend jaar onderzoeken. Als blijkt dat dit niet zo is, kan de gemeente het mogelijk wel openbreken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rotterdammer betaalt fors meer voor verwerken afval
Sluiten