Merike Woning
Merike Woning Binnenland 8 aug 2017 / 14:24 uur

Hoezo staat Amsterdam Nieuw-West niet op de kaart?

Nieuw-West komt er momenteel bekaaid vanaf. Althans, zo lijkt het. Op de populaire site Hoodmaps.com, waarop per stad in één oogopslag te zien is wat het primaire karakter van een wijk is, wordt de wijk weggezet als boring. En daarnaast staat het stadsdeel met de meeste inwoners van Amsterdam niet vermeld op de nieuwste I amsterdamposter. Hoe zit dat?

PvdA-commissieraadslid in Nieuw-West Münire Manisa is boos over en schreef over de in haar ogen falende I amsterdamcampagne een ingezonden brief naar het Parool met de kop: Is I amsterdam serieus al het moois van Nieuw-West vergeten? Ze maakte zelfs een nieuwe poster waarop Nieuw-West wel te zien is en verspreidde die door de wijk. „Het is toch te gek voor woorden dat de poster waarop ons stadsdeel wordt uitgesloten wel in Nieuw-West wordt opgehangen?”

Dat het stadsdeel als boring betiteld wordt op Hoodmaps wist ze nog niet, maar als ze een kijkje neemt, roept ze: ze zijn zelf saai! Wanneer wordt er nou eens gestopt met Nieuw-West uitsluiten?

Promotor Iwan Daniëls van de website Nice Nieuw West kan om de internationale site Hoodmaps nog wel lachen. „De titel saai zie ik als een soort spontane naïviteit van de makers. Het principe van de meeste stemmen gelden, komt naar boven en ook stadsdelen als Noord en Zuid-Oost krijgen het stempel saai. Toeristen willen gewoon in een oogopslag zien waar ze wel of juist niet moeten zijn.”

De poster van I amsterdam is volgens Daniëls een ander verhaal. „De makers hebben een gaatje in hun hoofd of ze kennen de kaart van Amsterdam niet. Er zitten blijkbaar geen mensen die de buurt goed kennen. Het is een commercieel marketingbureau en in Nieuw-West is simpelweg niets te halen. Het is terra incognita. Niemand die de moeite neemt om even een kijkje te nemen. Dat geldt ook voor de politiek. Die wil de toeristische druk meer spreiden, zodat niet alles op het centrum aankomt, maar Nieuw-West zit niet in de hearts en minds van de politiek en dus denkt men er niet aan om actief beleid toe te passen om een gedeelte van de toeristen naar Nieuw-West te verplaatsten.”

Manisa besloot I amsterdam te bellen en aan hen de vraag voor te leggen. Vorig jaar speelde deze kwestie namelijk ook al en toen beloofde het bureau er al aandacht aan te besteden. „Het is dus geen kwestie van vergeten. Ze zeggen alleen dat ze het culturele aanbod in Nieuw-West niet toereikend genoeg te vinden voor toeristen. En ik denk dat het stadsdeel te maken heeft met een onveilig imago.”

Volgens Nico Mulder van stichting Amsterdam Marketing, verantwoordelijk voor de poster en bekend van het motto I amsterdam is het onzin dat het bureau niet de moeite heeft genomen naar Nieuw-West af te reizen. „We zijn sinds twee jaar in gesprek met het stadsdeel en hebben een stappenplan voor de wijk uitgedacht. Er wordt geïnvesteerd in meer horeca, onder meer rond de Sloterplas, en culturele voorzieningen. We zien namelijk dat als de bewoners de wijk omarmen, bezoekers uit Nederland en internationale toeristen ook sneller komen. Dat zag je bijvoorbeeld ook bij het NDSM-terrein en Westerpark. Ook hebben we recentelijk nog 24H Nieuw West georganiseerd, een evenement voor en door bewoners waarbij de buurt ontdekt kan worden en een I amsterdam freerunning parcours aan de Sloterplas geplaatst.”

De keuze om Nieuw-West niet op de campagneposter af te beelden was dan ook een weloverwogen. „De stad heeft heel veel te bieden er moest een keuze gemaakt worden. Afgaande op de bezoekersaantallen kom je uit op de elf afgebeelde wijken.”

Daniëls vindt dat het stadsdeel nu ook weer niet al te zielig moet gaan doen. „Het is het grootste stadsdeel van Amsterdam met 140.000 inwoners. Er valt genoeg te beleven al zijn de paden niet gebaand. Het is echt een wijk voor pioniers. Er zit genoeg leuks, maar je moet wel even je best doen het te vinden. We hoeven ook niet alle toeristen. Een paar is al prima. Laat de massa zich maar in de grachtengordel vermaken.”

Manisa heeft met haar ingezonden brief I amsterdam zover gekregen dat ze is uitgenodigd voor een gesprek dat woensdag plaats zal vinden.

Het Nieuw-West van Manisa:
Het langste regenboogpad van de wereld (100 meter)
Natuurgebied de Bretten
Strandjes bij de Nieuwe Meer en Sloterplas
Mini outletcentrum
Theater De Meervaart

Het Nieuw-West van Daniëls:
Sloterplas / Sloterpark
De Vlugtlaan
Radion
B Amsterdam / Restaurant Bureau
Terras Schip van Slebos noordoever Sloterplas

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hoezo staat Amsterdam Nieuw-West niet op de kaart?
Sluiten