Lucette Mascini
Lucette Mascini Binnenland 25 aug 2017

Arrestatie verdachten verkrachting vrouwen Club Vie

De politie heeft inmiddels een behoorlijk aantal verdachten van aanranding en verkrachting van jonge vrouwelijke bezoekers van Club Vie aangehouden. Dat zei burgemeester Aboutaleb vandaag tegen de gemeenteraad die opheldering van hem wilde over de sluiting van Club Vie.

De rechter oordeelde dat de club weer open mag omdat de gemeente onvoldoende bewijs had waaruit bleek dat er een relatie is tussen de misdrijven en de bedrijfsvoering van Club Vie.

Dronken

Komende tijd verwacht Aboutaleb nog meer aanhoudingen van verdachten van aanranding en verkrachting. Aboutaleb betoogde dat sluiting voor drie maanden ondanks het negatieve oordeel daarover van de rechter gerechtvaardigd was omdat het zware misdrijven betreft waarbij de lichamelijke integriteit van de slachtoffers geschonden is. „Dit is heel wat anders dan twee dronken mensen die elkaar te lijf gaan.”

De werkelijkheid is dat de politie van de elf meldingen van aanranding en verkrachting door bezoeksters van Club Vie maar drie keer camerabeelden opgevraagd heeft: in mei 2016 en in juli 2017. Van enig recherche onderzoek van de meldingen vanaf januari 2016 – met uitzondering van een verkrachtingszaak in mei 2016 – tot en met juni 2017 is niets bekend. Zeker is dat van deze incidenten bij de uitbater van Club Vie geen camerabeelden opgevraagd zijn.

Acht aangiftes

Op vragen van raadsleden naar aanleiding van berichtgeving in Metro daarover zei Aboutaleb niet in te kunnen gaan omdat dit het onderzoek van het Openbaar Ministerie en de politie betreft. Aboutaleb beschuldigde de ondernemer ervan het Openbaar Ministerie te willen schaden door Metro te melden dat de politie de camerabeelden maar in geval van drie meldingen van verkrachting en aanranding opgevraagd heeft.

In werkelijkheid gaf de uitbater, Tony Carbonaro, slechts antwoord op vragen van de journalist van Metro die hem daarover gericht ondervroeg. Daardoor realiseerde Carbonaro zich toen pas dat dit al die tijd niet gebeurd was, terwijl hij wel altijd beelden afstaat bij vechtpartijen.

Van de elf meldingen blijkt er in acht gevallen formeel aangifte van aanranding of verkrachting gedaan te zijn. Eerder wilde de politie deze informatie niet vrijgeven. Wel liet de politie via een e-mailbericht vorige week al weten dat er geen aangifte gedaan is gedaan tegen Club Vie en dat er geen sprake is van incidenten die binnen Club Vie zelf hebben plaats gevonden.

Bloedonderzoek

Raadslid Jos Verveen van D66 wilde weten of er bloedonderzoek gedaan is waaruit blijkt dat de jonge vrouwen in Club Vie gedrogeerd zijn. Aboutaleb zei daarop dat Verveen hem die vraag niet mag stellen omdat dit het onderzoek van het OM betreft.

Volgens de advocaat van de eigenaar van Club Vie, Ilonka Kamans is dat geen steekhoudend argument. „De burgemeester schrijft zelf in zijn besluit om de club drie maanden te sluiten dat dit mede gebaseerd is op de verdenking van drogering van bezoekers van Club Vie via drankjes die ze daar aan de bar besteld hebben. Als dat in het besluit van de burgemeester staat, mogen raadsleden hem daar ook vragen over stellen. Dat lijkt mij logisch.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Arrestatie verdachten verkrachting vrouwen Club Vie
Sluiten