Aangifte machtsmisbruik tegen Rotterdamse wethouder
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.metronieuws.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2017%2F08%2Fc2d096d1c754a74763a441a38cbbb457-1502110999.jpg)
De Rotterdamse kunstenaar Joris Rockx heeft maandag aangifte van machtsmisbruik gedaan tegen wethouder Pex Langenberg (D66) van Mobiliteit en Duurzaamheid. Hij heeft dat gedaan omdat de wethouder een hernieuwd verbod heeft uitgevaardigd voor voor LPG- en benzineauto’s van voor 1992 om in Rotterdam ten noorden van de Maas te rijden. Daar geldt namelijk een milieuzone die tot doel heeft vervuiling van de lucht door roetende auto’s te verminderen. Wie er met zo’n auto toch in rijdt, krijgt vanaf september een boete van 90 euro.
De rechter heeft nog maar zes weken geleden besloten dat auto’s van voor 1992 die rijden op benzine en LPG de milieuzone wel in mogen. De wethouder kan volgens de rechter namelijk niet aantonen dat deze auto’s zorgen voor een relevant aandeel van de luchtvervuiling door auto’s in de stad. De rechter baseert zich op technische rapporten van het TNO uit 2012 en 2015. Daaruit blijkt dat het aandeel van de uitstoot van stikstof en roet in Rotterdam door benzine- en LPG auto’s van voor 1992 verwaarloosbaar klein is. Nieuwe auto’s die op diesel rijden en wel de milieuzone in mogen, stoten juist aantoonbaar veel meer schadelijke stoffen uit. Voor het slopen van benzineauto’s van voor 1992 betaalt de gemeente de eigenaren premies van duizenden euro’s uit belastinggeld. Daarmee kunnen ze dan dus een nieuwere auto kopen die op diesel rijdt en voor veel meer luchtvervuiling zorgt.
Vernietigend vonnis
Ondanks het vernietigende vonnis van de rechter, publiceerde wethouder Langenberg afgelopen week een bericht in de Staatscourant waarin hij aankondigt benzineauto’s van voor 1992 toch te verbieden. Rockx heeft een Renault uit het jaar 1983 en gebruikt deze voor zijn werk als kunstenaar om objecten te vervoeren. Door het hernieuwde verbod dupeert Langenberg Rockx en andere bezitters van benzine- en LPG auto’s van voor 1992 onevenredig, zo blijkt uit de uitspraak van de rechter van anderhalve maand geleden. „Daar komt bij dat de rechter in zijn vonnis schrijft dat de wethouder niet in staat is om aannemelijk te maken dat onze auto’s zorgen voor een onevenredige grote bijdrage aan de luchtvervuiling,” zegt Rockx. „Daarom heeft de rechter dat deel van het besluit van Langenberg vernietigd. De rechter heeft zelf een aangepast verkeersbesluit toegevoegd. Daar is het verbod op benzine- en LPG auto’s uit 1992 uitgehaald.”
Vorige week liet Langenberg de gemeente een persbericht versturen waarin staat dat hij het besluit om benzine- en LPG auto’s uit 1992 beter heeft gemotiveerd. Daardoor mogen ze volgens hem dus toch verboden worden. „Daarmee gaat de wethouder in tegen de uitspraak van de rechter. Die oordeelt daarin namelijk op basis van de technische rapporten van het TNO dat een feitelijke onderbouwing van het nut van het verbod op onze auto’s onmogelijk is." Rockx heeft aangifte gedaan van machtsmisbruik tegen de D66-wethouder omdat deze dit besluit volgens hem alleen maar neemt om niet af te gaan voor de gemeenteraadsverkiezingen. Die vinden plaats in maart 2018. „Hij is bang dat het zijn politieke carrière schaadt als blijkt dat zijn milieuzone niet blijkt te deugen. Hij wil doen alsof hij een robuuste milieuzone in Rotterdam ingevoerd heeft. Terwijl de rechter dus heeft gezegd dat deze niet houdbaar is."
Rechter zegt dat milieuzone Rotterdam voor benzineauto's bullshit is, maar @PexLangenberg heeft daar schijt aan en misbruikt z'n macht 😳😳😳
— Frank Heijster (@frankheijster) August 3, 2017
Afgelopen week tekende de gemeente namens wethouder Langenberg hoger beroep aan bij de Raad van State tegen de uitspraak van de rechtbank Rotterdam. De uitspraak van de hoogste bestuursrechter van het land kan wel een jaar op zich laten wachten, aldus de woordvoerder van de Raad van State. „Dat is niet ongebruikelijk. Dan zijn de verkiezingen dus al lang en breed voorbij," aldus Rockx, „en kost het toegeven van zijn falen hem en D66 geen stemmen meer."
Rockx heeft de steun van de honderden leden van Rotterdamse Klassiekers, een club van bezitters van old timers zoals Eendjes en Mini’s die zich verzet tegen het verbod op hun auto’s in de stad. Naar verwachting doen zij een oproep om net als Rockx aangifte bij de politie tegen wethouder Langenberg van machtsmisbruik te doen. √Ze zullen daarvoor wel naar het hoofdbureau van de politie aan het Doelwater moeten gaan", vermoedt de Rotterdamse advocaat strafrecht, mr. André Seebregts. „Dit is geen reguliere aangifte zoals die van een fietsendiefstal. Deze zaak is complexer. Die kun je het beste persoonlijk aan de agenten zelf uitleggen."
Op het matje
Rockx beroept zich op artikel 365 van het hoofdstuk ‘Ambtsmisdrijven’ in het wetboek van Strafrecht. Daarin staat dat een ambtenaar die door misbruik van gezag iemand iets dwingt te doen, of niet te doen, een gevangenisstraf van ten hoogste twee jaar kan krijgen of een geldboete van maximaal 20.500 euro. Raadslid Jan Willem Verheij van de VVD, die zich van meet af aan tegen de milieuzone verzet heeft, zegt dat de actie van de wethouder ‘inderdaad voelt als machtsmisbruik’. Zijn collega van de PvdA, Barbara Kathmann is het met Verheij eens. „De wethouder doet dit uit politiek gewin over de rug van de gewone Rotterdammer. Dat is kwalijk." Kathmann en Verheij willen na de zomer meteen in debat met de wethouder. Dan moet hij zich verantwoorden voor het feit dat hij het vonnis van de rechter niet respecteert.
Wethouder @PexLangenberg neemt doodleuk verkeersbesluit zonder op hoger beroep te wachten. #Milieuzone https://t.co/4Ir0EfvTU5 pic.twitter.com/Rsy7KHY4yt
— De Rotterdamse VVD (@VVDRotterdam) August 4, 2017
De politie zei na het opnemen van de aangifte contact op te nemen met Langenberg om hem te verhoren over zijn handelingen op de plaats delict: het stadhuis aan de Coolsingel nummer 40. „Dat doen we bij elke verdachte. Dat is Langenberg nu dus ook."
De volledige aangifte:
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.metronieuws.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2017%2F08%2F28894f06e814f36ac1a6eb1cabd393a9-1502111696.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.metronieuws.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2017%2F08%2Fa0112702a3e3ae0f36cb4a6f75c03e13-1502111706.jpg)
Nawoord politie:
In de laatste alinea staat dat de politie de wethouder zal horen zoals bij elke verdachte. Hoewel dit zo gezegd is, zal het Openbaar Ministerie de aangifte eerst in behandeling nemen om te beoordelen of er inderdaad sprake is van een strafbaar feit. Pas daarna wordt duidelijk of de wethouder verhoord wordt, of niet.