Iris Hermans
Iris Hermans | LinkedIn Binnenland 19 jul 2017 / 07:35 uur

Straks kan iedereen even een felyxje pakken

Twee jonge ondernemers introduceren deze zomer de e-deelscooter. Ideaal: wel de lusten, niet de lasten. En er zit een fietsbel op het stuur.

Deelstad

Honden, supermanpakken, boten, partytenten, fietsen… In Amsterdam is bijna alles te deel en je kunt het zo gek niet bedenken of je komt er (tijdelijk) aan zonder te kopen. Van Leen een Hond, ideaal voor drukbezette dierenliefhebbers tot het populaire Peerby, waarbij je echt bijna alles, behalve dildo’s en tepelklemmen, kunt lenen van je goede buur.

Gelikt

Binnenkort kun je ook felyx lenen, de donkergroene elektronische deelscooter die je via de gelijknamige app kunt reserveren. Hij ziet er in elk geval gelikter uit dan zijn geelblauwe OV-broertje, die zelfs de knapste bestuurder (m/v) niet flatteert. ,,We denken dat donkergroen wel aanslaat bij de hippe Amsterdammer”, legt Maarten Poot uit, samen met Quinten Selhorst de founding fathers van hun felyx. Het is een groen initiatief, niet te schreeuwerig, maar wel herkenbaar en de kleur is om precies te zijn ‘British Racing Green’, ,,maar onze felyx kan max 25 kilometer per uur, hoor.” Maarten en Quinten zijn beiden 29 en kennen elkaar van een uitwisseling in Stockholm. De een studeerde economie, de ander bedrijfskunde en eenmaal in Amsterdam, gingen de vrienden samenwonen.

https://www.facebook.com/ridefelyx/posts/1831794493815781

‘Mooie naam toch?’

Na heel veel goede gesprekken, bier, het delen van toekomstdromen en hun interesse in de deeleconomie, werd uiteindelijk hun baby geboren. Ze noemden hem felyx. ,,Het klinkt gewoon goed en hopelijk burgert het net zo in als even een Ubertje pakken.” In het Latijn betekent Felix gelukkig geen ‘lekke band’ of ‘boete’, maar voorspoed. Maarten knikt enthousiast, ,,mooie naam, toch?” De huisgenoten slash vrienden slash compagnons zitten regelmatig bij elkaar op de scooter, ,,het is gewoon superchill om snel van A naar B te komen.”

Imago

foto: Facebook felyx

De scooter heeft nou niet echt het allerbeste imago in de stad, vervolgt Maarten en hij somt op: ,,lawaaiig, stinkend en opgevoerd.” Felyx is als de ideale schoonzoon: schoon en normaal, ,,en hij heeft een fietsbel op het stuur, kun je bellen in plaats van toeteren.” Het is geen moeilijk type: je rijdt hem zonder abonnement in het servicegebied dat van Oost tot Oud West en van Centrum tot De Pijp en stuk Rivierenbuurt reikt. Kosten: 30 cent per minuut. De jongens rekenen snel even uit: ,,van Centraal naar Marie Heinekenplein kost je een euro of drie.” Je kunt hem overal mee naartoe nemen en in het servicegebied gratis parkeren. Hun droom is dat felyx in heel Amsterdam een begrip wordt en dat ze zich kunnen vestigen in de vier grote steden en in België en Duitsland en vooruit: New York, ,,al weten we niet of daar echt een scootermarkt is…”

Laatste puntjes

Nog even de laatste puntjes op de y (,,oplaadpunten enzo”) en ze kunnen los. Er is al veel interesse van onder meer fotografen en makelaars, weten ze. ,,En het is ideaal om even een felyxje te pakken om een bakkie in de stad te doen.” Nee, een kroegentocht kan natuurlijk niet, grijnst het e-scooterduo, ,,,maar een fristocht op felyx kan ook best leuk zijn!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Straks kan iedereen even een felyxje pakken
Sluiten