Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Binnenland 6 jul 2017

Op bezoek bij celebrity Bumper

Zijn video’s zijn miljoenen keren bekeken en zijn eigen Facebookpagina had binnen een dag 20.000 likes; politiepup Bumper is een ware celebrity. Metro was dinsdag bij een training van de surveillancehond in opleiding en vroeg zijn instructeur Stephan alles wat jullie over hem wilden weten.

Wil Drektraan: wanneer is Bumper klaar voor het echte werk?
Gemiddeld duurt dat twee of drie jaar. We gaan ervan uit dat Bumper over twee jaar aan het echte werk kan beginnen, maar het is nog niet zeker dat hij ‘aangenomen’ wordt. Gezien de situaties waar hij in terecht kan komen, moet hij het vereiste niveau wel aankunnen. Dat is ook wat we tijdens de opleiding testen. Maar we verwachten wel dat dat lukt hoor, zijn vader Xantho is namelijk een goede politiehond. We hebben alle vertrouwen in Bumper.

Daniëlle Martina de Koning: hoe zijn jullie op de leuke naam Bumper gekomen?
Die heeft mijn 10-jarige dochter verzonnen! Toen ze hoorde dat we een politiepup in huis zouden krijgen, vroeg ze of zij de naam mocht verzinnen. Dat mocht van mij, zolang ik er maar mee uit de voeten kon bij het geven van commando’s. Geen Fifi of Fluffy, dus. Geen idee hoe ze erop is gekomen, maar ze kwam aanzetten met Bumper.

Esther Oudenalder: mag hij met andere honden spelen als hij straks een echte politiehond is?
Dat ligt eraan. De ene hond kan het beter dan de andere. Vaak zijn politiehonden iets dominanter, maar dat hoeft geen problemen op te leveren. Wij willen natuurlijk ook gewoon met een politiehond over straat kunnen zonder dat hij andere honden bijt of in broekspijpen hangt. Daarom behandelen we hem buiten zijn trainingen om zoveel mogelijk als elke andere hond.

Epootje: Bumper lijkt heel braaf. Heeft hij ook stoute kanten?
Hij is ontzettend braaf, zeker voor zijn leeftijd. Je kunt hem nu vergelijken met een kind van vier. Ik zou ervoor tekenen als mijn dochter ook zo goed luistert, haha! Maar natuurlijk heeft hij ook zijn streken. Laat hem drie uur alleen thuis en hij heeft iets gesloopt. Hij kauwt overal op. En als hij geen zin meer heeft, weigert hij te luisteren. Dat zijn echte puppenstreken die er nog wel uit gaan. We moeten er straks immers van op aankunnen dat hij luistert, zeker in gevaarlijke situaties. Anders lossen we er geen problemen mee op, maar hebben we er eentje bij.

Nathsmagic: hoe wordt een politiepup geselecteerd?
De pup moet in het nest al wat enthousiaster en dominanter zijn dan zijn broertjes en zusjes. Meestal kopen we een politiehond aan van de Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging, die doet al een soort voorselectie. Verder kijken we naar de bloedlijnen waar al veel politiehonden uit voortgekomen zijn, zoals in het geval van Bumper. We hopen dan dat ze de goede karaktereigenschappen van hun ouders geërfd hebben, zoals moed, werklust en een goede fysieke conditie.

Karin Leeuw: is Bumper niet te jong voor sommige dingen die hij tijdens zijn opleiding moet doen, zoals de kattenloop en wip?
Daar zijn de meningen kennelijk nogal over verdeeld, maar we weten wat we doen en gaan verantwoordelijk met onze honden om. We gebruiken de methode van Dick Staal voor het opleiden van Bumper en die is al toe te passen vanaf zeven of acht weken oud. Het is lief dat mensen zich zorgen om hem maken, maar Bumper is in goede handen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Op bezoek bij celebrity Bumper
Sluiten