Iris Hermans
Iris Hermans Binnenland 20 jul 2017 / 09:15 uur

Natte experimentjes daar aan de waterkant

Meten is weten. Metro’s Iris dompelde zich onder in het Schone Waterexperiment en experimenteerde erop los in het Westerpark.

De Waterbox met spannende inhoud

Eendenshit

Soms heb je dagen die je achter je bureau doorbrengt en soms zit je op je knieën midden in de eendenshit aan de oever om het water te testen. Ik ben een van de 600 Amsterdammers die zich heeft opgegeven voor het Schone Waterexperiment en via de post krijg ik de Waterbox toegestuurd. De eerste aanblik roept zowel opwinding als vraagtekens op, want de inhoud met alle pipetjes, buisjes, touw, stickers, petrischaaltjes et cetera ziet er complex doch spannend uit. Het heeft wat weg van een CSI-kit, maar ook van een soa-zelftest en nieuwsgierig pak ik alles uit. Zes experimenten kun je uitvoeren. Zo is er het E-Coli-experiment: hoe schoon is het water, al duurt het drie dagen voordat je de resultaten weet. Of het geurexperiment: hoe ruikt het water eigenlijk?

Het kwik stijgt net als het aantal testresultaten van Het Schone Water Experiment. Wat denk jij dat de gemiddelde watertemperatuur in Amsterdam is?

Gepostet von Waternet am Mittwoch, 19. Juli 2017

Westerpark

Ik stop de box in mijn fietstas en ga richting Westerpark. Daar aangekomen, laat ik bijna de de flinke waterbox in het water vallen wanneer ik aan de rand van de vijver ga zitten, maar het gaat net goed. Waar begin ik… De geurtest. Ik lees de instructies, adem goed in door mijn neus om de watergeur op te snuiven, snif nog wat mee van de pretpeuk die de mannen iets verderop roken en ruik vervolgens aan de vijf buisjes die in de box zitten. Bij de een haal ik mijn neus op (het lijkt wel hondenpoep), de ander doet me denken aan het parfum van mijn tante. Ik schep wat water in een emmer en ruik nog eens goed en schrijf dan op waar het water het meeste naar ruikt. Bij het volgende experiment val ik bijna zelf in het water als ik de ronde kleurschijf in het water wil hangen.

Even wat water scheppen

Rico de redder

,,Yo, gaat het wel?” komt een jongen aangesneld. Rico Feller gaat op zijn hurken naast me zitten. Hij werkte ooit bij een bedrijf dat water van waterschappen testte, vertelt hij als ik uitleg wat ik aan het doen ben. Wat een toeval, nog tips? ,,Nee sorry, ik werkte in de logistiek, niet in het laboratorium.” Hij wil me wel helpen. Samen kijken we naar het water met het bijgeleverde bruinblauwgroene kleurenpalet. Hij twijfelt even en kiest dan voor Q, die we beiden bestempelen als ‘viesgroen’. De fuut die net komt aangezwommen, piept instemmend.

Met Rico de redder

Plastic

,,Check dit, man” en hij vist een groot stuk plastic uit het water. Rico schudt zijn hoofd, ,,Zitten we hier gewoon andermans shit op te ruimen… Mensen moeten echt wat netter worden!” We kijken naar het water in het doorzichtige emmertje en als we goed kijken, zien we allerlei krioelende beestjes. ,,Ik krijg er jeuk van”, lacht hij, ,,ik zou hier nog niet eens gaan pootjebaden, hoor.” Met het pipetje haal ik wat water eruit en verspreid het op het petrischaaltje. Over drie dagen weet ik hoeveel E.Coli-bacteriën hier zitten…

Onze deskundige Bas van Zaan (Deltares) legt uit over onze E.Coli-experimenten: Wat betekent het eigenlijk als er…

Gepostet von Het Schone Water Experiment am Dienstag, 11. Juli 2017

Goed

Al lijkt het soms niet heel schoon, toch is het goed gesteld met de waterkwaliteit, vertelt Waternet. ,,Dat komt door een serie aan maatregelen, maar de belangrijkste twee zijn het verplaatsen van de rioolwaterzuiveringen van de centrale stad naar de rand van de stad in het westelijk havengebied. Daar is in 2006 een volledig nieuwe zuivering gebouwd.” De laatste jaren is het water in de grachten, sloten, vijvers en vaarten in Amsterdam ook veel schoner geworden. ,,Zeker in de zomer maken de bewoners van de stad hier dan ook volop gebruik van. Het warme weer, maar ook hevige regenbuien kunnen er voor zorgen dat het water tijdelijk minder schoon is. Denk bijvoorbeeld aan meer algengroei of riolen die overstromen. Tijd om de waterkwaliteit in de stad nog beter in beeld te brengen dus.”

Resultaten

De 600 Amsterdammers die meedoen, kunnen al hun bevindingen op de website van het Schone Waterexperiment doorgeven. ,,Waternet meet op veel punten de waterkwaliteit. Maar het is simpelweg te kostbaar om overal in Amsterdam te meten.” En ze kunnen natuurlijk ook niet alles meten. ,,Wat zo interessant en leuk is aan dit onderzoek, is dat we nu kunnen zien waar Amsterdammers zelf nieuwsgierig zijn naar de waterkwaliteit. Zij meten nu ook zaken die wij niet meten maar die wel belangrijk zijn voor het water. Bijvoorbeeld of er hondenpoep op straat ligt. Als het regent dan stroomt de poep in de gracht en dat is niet goed voor het water.” Waternet kan actief aan de slag met alle resultaten maar niet alleen zij zijn afzender van dit project. Ze doen dit samen met Deltares, Wageningen Universiteit, KWR en AMS Institute.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Natte experimentjes daar aan de waterkant
Sluiten