Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 2 jul 2017
Leestijd: 1 minuut

Kippenopvang helemaal niet zo ’kipviendelijk’

De kippenopvang voor gedumpte kippen en hanen in Amsterdam Nieuw-West is niet door iedereen met open armen ontvangen. Vier dierenrechtenorganisaties zijn hier op z’n zachtst gezegd niet over te spreken. De dieren komen tussen soortgenoten die voor de slacht zijn bestemd en dat gaat niet samen in hun ogen.

Eerste kippenasiel

De kippenopvang bij de Fruittuin van West, een biologisch-dynamische boerderij waar het pluimvee vrij rondscharrelt, werd afgelopen vrijdag geopend. Amsterdam is hiermee de eerste gemeente met een kippenasiel. De boerderij krijgt hier jaarlijks 5000 euro subsidie voor. Veel mensen waren blij, want ieder jaar worden er zo’n honderd zwerfkippen van straat en uit de stadsparken geplukt.

Vriendschappen tussen kippen

Comité Dierennoodhulp, Stichting Rechten voor al wat Leeft, Een Dier Een Vriend en Stichting Dierennood vinden het echter onverteerbaar dat gedumpte kippen die in de opvang terechtkomen tussen de soortgenoten belanden die voor de slacht worden gefokt. Dit schrijven ze in een brief aan wethouder Laurens Ivens (dierenwelzijn) en de gemeenteraad.

Mensen die van hun kip of haan af willen, kunnen die tegen een kleine vergoeding naar deze opvang brengen en ook de gemeentelijke kippenvanger zet er zijn vangst af. De binnengebrachte dieren krijgen een ring rond hun poot en worden niet geslacht. Deze ongelijkheid is een doorn in het oog. „Ook kippen kennen vriendschappen en kunnen meer dan honderd individuen onderscheiden”, stellen de organisaties. „Van de hanen worden telkens zijn dames afgepakt. Dat doet echt wel wat met deze dieren.”

Verder vinden de organisaties het slecht dat kippen en hanen niet veilig zijn voor roofvogels. Ook zou de medische zorg tekortschieten, omdat antibiotica er taboe zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kippenopvang helemaal niet zo ’kipviendelijk’
Sluiten