Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Binnenland 19 jul 2017

Jonathan gebruikt Metro als inspiratiebron voor boek

De Rotterdamse Jonathan Cray Urbiztondo heeft deze week zijn eerste boek uitgebracht. Een dichtbundel genaamd Dichtende Avonturen, waarvoor hij geïnspireerd werd door artikelen uit Metro!

Laten we bij het begin beginnen. Hoe ben je begonnen met dichten?
Eigenlijk heb ik nooit echt iets met poëzie en dichten gehad. Wel heb ik altijd al interesse in taal en verhalen gehad. Zei de juffrouw vroeger tijdens een dictee dat de aap naar de boom loopt, dan vroeg ik waarom hij dat deed en wat het verhaal daarachter is. Ik was toen denk ik een jaar of acht. Later ben ik oneliners die voor mij betekenis hadden op gaan schrijven in mijn dagboek en daarmee langzaam gaan rijmen. Het serieuzere werk begon toen ik voor mezelf en mijn kinderen mijn gedachten en gevoelens wilde ordenen. Ik ging van me afschrijven wat ik meemaakte om overzicht te creëren in gedachten die anders door drukte wegvagen en om er lessen uit te trekken. Door het te lezen, leren mijn kinderen echt wie papa is en dat hij dezelfde struggles (heeft) mee(ge)maakt als zij.

Waar schrijf je over?
Van alles. In de gedichtenbundel staan 48 avonturen beschreven over onderwerpen die iedereen aangaan. Van de mooie kindertijd tot de lastige puberteit. Allemaal gebaseerd op eigen ervaringen en verhalen die mensen mij hebben verteld. Het was daarom best heftig al die woorden los te laten op papier. Ik heb nu geen geheimen meer.

En hoe kwam je op het idee je gedichten te bundelen tot een boek?
Wat ik opschreef voor mezelf en mijn kinderen, liet ik ook weleens aan vrienden en familie lezen. Die reageerden er allemaal heel goed op. Ze herkenden de situaties en gevoelens die ik beschreef. Daardoor besefte ik dat niet alleen mijn kinderen, maar misschien wel iedereen er iets uit kan halen en besloot ik het naar een uitgever te sturen. Ik hoop dat anderen net zo geraakt kunnen worden door mijn woorden als ikzelf.

Welke rol heeft Metro daar dan in gespeeld?
Als 12-jarige knipte ik quotes die ik erg mooi vond uit interviews in Metro. Die verzamelde ik. Daarnaast kreeg ik van huis uit, ik ben half-Surinaams en half-Filipijns, veel mooie dingen mee uit die culturen, maar het nieuws volgen is daar niet een van. Metro was voor mij de buitenwereld waar ik heen wilde zonder mijn eigen wereld te verliezen. Ik durf wel te zeggen dat daar mijn interesse voor schrijven is gewekt. Zonder die krant was mijn affectie voor taal niet zo groot geweest.

Tot slot: het is één ding om iets te voelen, maar iets anders om de juiste woorden te vinden om het op te schrijven. Hoe doe je dat?
Door te luisteren naar muziek, te reizen, vragen te stellen aan anderen en open te staan voor hun antwoord, door uit mijn eigen referentiekader te stappen en natuurlijk door veel te Metro’s te lezen, haha!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Jonathan gebruikt Metro als inspiratiebron voor boek
Sluiten