Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Binnenland 4 jul 2017

‘Een tappie voor een dassie’ bij Van Zanten

Café Van Zanten organiseert vrijdag een bijzondere vrijdagmiddagborrel. Het café nodigt iedereen met een stropdas uit om deze in te komen ruilen voor een perfect getapt biertje. De obers en barmannen van het Rotterdamse café hebben namelijk dringend nieuwe dassen nodig.

„Ze dragen er elke dag een, maar onze collectie is inmiddels aardig uitgedund en de stropdassen die we nog wel hebben, zijn aan vervanging toe”, aldus eigenaar Herman Hell.

Spelregels

De spelregels zijn simpel: wie zijn stropdas inlevert, krijgt er een biertje voor terug. Of: ‘Een tappie voor een dassie’, zoals ze zelf zeggen. Eén stropdas per persoon. „En we zien natuurlijk het liefst dat ze de das omhebben als ze binnenkomen en hem dan ter plekke afdoen om ‘m in te leveren”, voegt hij daaraan toe.

Vakantie

Natuurlijk kunnen Hell en de obers en barmannen van Van Zanten ook gewoon nieuwe exemplaren kopen. „Maar waarom zouden we dat doen op het moment dat iedereen ‘m afdoet? Voor veel Rotterdammers start vrijdag immers de zomervakantie en gaat dat pak de kast in”, licht Hell toe. „Bovendien is de kans groot dat de voormalige eigenaar zijn das terugziet als hij hier op het terras zit. Dat is toch een veel leukere manier om stropdassen aan te schaffen?”

Hell hoopt daarom dat Rotterdammers vrijdag massaal hun das komen inleveren om met een biertje hun vakantie in te luiden. Of gewoon om hun stropdas in te leveren, want daar hoef je natuurlijk niet per se vakantie voor te hebben. „We gaan de drukste periode van het jaar in, dus met zo’n vijftien tot twintig mannen per dag die een das moeten dragen, hebben we er een hoop nodig.” Maar hoeveel precies vindt hij moeilijk te zeggen. „Zoveel mogelijk. We moeten er tot volgend jaar zomer mee door.”

Foute das ook welkom

Kieskeurig is de eigenaar dan ook niet. „Ik kan me voorstellen dat je die ene foute stropdas die je toch nooit draagt meeneemt, maar misschien ben je wel uitgekeken op die basic grijs gestreepte. Ook goed. Het personeel draagt witte kleding, dus daar staat alles bij. Zelfs die met Rudolph the Red-Nosed Reindeer en kerstbomen zijn welkom, die komen met kerst goed van pas. En zo is er voor elke das wel een gelegenheid.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Een tappie voor een dassie’ bij Van Zanten
Sluiten