Job Halkes
Job Halkes Binnenland 23 jun 2017
Leestijd: 3 minuten

Veilig je apparatuur delen via Gearbooker

Dure apparatuur die staat te verstoffen in de kast of zelden wordt gebruikt. De bedenkers van de Rotterdamse start-up Gearbooker vinden het ontzettend zonde. Jonathan Stranders (37) bedacht een platform waar je dure apparatuur veilig kunt verhuren en werkte dit vervolgens uit met zijn compagnon Ruben van Bodegom (35).

Hoe is het idee ontstaan?
Ik was al langer geïnteresseerd in de deeleconomie, omdat je ziet dat we als samenleving onze houding verschuiven van bezit naar gebruik. Daar wilde ik iets mee doen, maar wat wist ik nog niet. Het idee voor Gearbooker ontstond afgelopen jaar. Ik was als ondernemer al bezig met een commercieel platform voor fotografen. Daar zag ik de behoefte om onderling apparatuur te delen, want deze mensen investeren veel in dure apparatuur, maar gebruiken het lang niet altijd fulltime. Vaak gaat het om zzp’ers die niet altijd het netwerk hebben om iets van iemand te kunnen lenen of wat huiverig zijn om hun spullen onverzekerd en zonder vergoeding door collega’s te laten gebruiken. Na belangstelling voor het idee te hebben gepeild, sloten we een deal met een verzekering. Dat was belangrijk, omdat niemand iets op je platform gaat zetten zonder enige vorm van bescherming. Daarna konden we gaan bouwen en in maart zijn we live gegaan.

Hoe werkt het precies?
Eigenlijk net als andere deelplatformen: mensen melden zich gratis aan en plaatsen een boekingsverzoek. Wij helpen verhuurders bij het bepalen van de juiste huurprijs. Als de verhuurder de boeking goedkeurt, zorgen wij voor een sluitende huurovereenkomst en de betaling. Mensen hoeven dus niet aan de deur te hannesen met contant geld. Mocht er nog iets zijn, dan helpen wij. Daarnaast kunnen deelnemers elkaar reviewen. Ook controleren wij het ID-bewijs, het telefoonnummer, de mail en kunnen gebruikers hun socialmediaprofielen koppelen.

Hoe weet je zeker dat je je apparatuur terugkrijgt?
Met de genoemde veiligheidsmaatregelen hopen we het kwaadwillenden erg lastig te maken. Mocht er toch iets misgaan, hebben we een verzekering. Tot nu toe hebben we daar geen gebruik van hoeven te maken. Mensen blijken opmerkelijk netjes om te gaan met andermans apparatuur. Heel prettig! Er staat inmiddels voor meer dan een miljoen aan waarde van spullen te huur op de website.

Hoe kun je de verhuurprijs bepalen?
Mensen geven de waarde van hun apparatuur op en aan de hand daarvan wordt de premie voor de verzekering berekend. Onze verzekering vergoedt geen dagwaarde, maar de vervangingswaarde. Wij doen dan een suggestie voor de prijs, maar mensen mogen dat uiteindelijk zelf bepalen. Maar de prijs is niet altijd doorslaggevend. Het is ook tijdwinst als je iets om de hoek kunt huren, in plaats van bij een bedrijf waarvoor je een halfuur moet rijden.

Hoeveel gebruikers telt het platform?
Nu zo’n 500 en dat aantal groeit elke dag. We trekken mensen uit het hele land en zelfs uit België. Iedereen is welkom: van enthousiaste amateurs tot profs. Er staan nu al dingen op als draaitafels, dj-sets, audiosets en VR-apparatuur. We spreken ook met mediaopleidingen en scholen in onder andere Rotterdam. Zij zijn er zeer in geïnteresseerd om via deze weg studenten te laten werken met apparatuur. Rotterdam is een relevante stad als het gaat om creativiteit en daar willen wij graag bij aanhaken, zodat het niet bezitten van apparatuur geen reden hoeft te zijn om je creativiteit onbenut te laten.

Wat is jullie ambitie?
We willen uitgroeien tot een internationaal platform. Dit jaar staat in het teken van groei in Nederland en het op de kaart zetten van het platform. In 2018 willen we de stap naar het buitenland wagen met tenminste één ander groot Europees land.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Veilig je apparatuur delen via Gearbooker
Sluiten