Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Binnenland 1 jun 2017
Leestijd: 2 minuten

Patrick ‘kapot’ van diefstal racemotor

Een regelrechte nachtmerrie voor de Rotterdamse motorcoureur Patrick de Bie (32): zijn motor is gejat. En dat vlak voor een belangrijke wedstrijd. „Ik ben er redelijk kapot van”, vertelt hij. „Dit is mijn leven.”

Eén doel

Maandagavond rond tien uur stond het voertuig nog gewoon in de garage van het voormalige belastingkantoor de Puntegale, wat is omgebouwd tot appartementencomplex. De motor stond helemaal klaar voor De vier uren van Assen, een van de grotere amateurwedstrijden van het jaar. „Als motorcoureur leef je naar naar elke wedstrijd toe”, zegt Patrick. Naar deze keek hij echter een beetje extra uit. „Vorig jaar werd ik hier met mijn team tweede. Dit jaar hadden we dus maar één doelstelling, maar dat is nu niet meer waar te maken. Ook mijn twee teamgenoten kunnen de wedstrijd niet meer rijden”, zegt hij verslagen.

Einde seizoen

„Voor mij is het seizoen gewoon klaar. Afspraken met sponsoren kan ik niet meer nakomen en een gelijkwaardige nieuwe racemotor kost bovendien al snel ruim tienduizend euro, legt de coureur uit. „Dat kan ik niet even ophoesten. Iets huren is ook geen optie. Zo’n racevoertuig is helemaal afgesteld op de bestuurder.” Of dit consequenties heeft voor de klasse waarin hij rijdt, kan Patrick nog niet zeggen. „Het heeft in ieder geval wel direct effect op mijn prestaties.”

Hoewel hij aangifte heeft gedaan en de politie camerabeelden gaat bekijken, is de coureur bang dat hij zijn motor nooit meer terug ziet. „Hij heeft geen kentekenplaat en het framenummer is niet geldig in Nederland. De dieven kunnen er daarom niet veel anders mee dan onderdelen verkopen of transporteren naar het buitenland.”

Inside job

Volgens Patrick is het aannemelijk dat de dieven ‘buren’ van hem zijn. „Je komt dit complex als buitenstaander niet zomaar binnen, dus het lijkt erop dat iemand uit het complex het heeft gedaan of er in ieder bij betrokken is. Bovendien hebben ze al eens uitvoerig gekeken, want ze wisten precies wat ze nodig hadden om hem mee te nemen. Ik denk dat ze het echt op mijn motor voorzien hadden. Ze hebben geen idee wat ze aanrichten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Patrick ‘kapot’ van diefstal racemotor
Sluiten