Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Binnenland 7 jun 2017
Leestijd: 3 minuten

‘Laat ons liefhebben zoals wij dat willen’

Schreeuwen, schelden, wijzen en achtervolgen; het zijn enkele voorbeelden van reacties die de Rotterdamse Anysha regelmatig krijgt als ze hand in hand met haar vriendin over straat loopt. Haar vriendin, met wie ze sinds een paar weken verloofd is, doet het (mede) om die reden dan ook liever niet. Jammer, vinden jongeren van The Hang-Out 010, waaronder Anysha zelf. „Iedereen moet hand in hand kunnen lopen, aan wie je je liefde ook geeft”, vinden zij. Daarom vormden ze dinsdagavond op het Schouwburgplein een zo lang mogelijke hand-in-handketting met mensen die deze mening met hen delen.

Geweld

De 24-jarige Anysha is één van de initiatiefnemers van de actie. Aanleiding was een incident dat vorige week op hetzelfde plein plaatsvond. Een 18-jarig meisje kwam hand in hand met haar vriendin de bioscoop uitlopen, waarop zij eerst werd aangesproken en daarna werd toegetakeld door een meisje van ongeveer 15 en een jongen van ongeveer 12 jaar. Het meisje omklemde de nek van het slachtoffer en stompte haar in haar gezicht en buik. De jongen, die het meisje er ondertussen bij had geroepen, gaf het slachtoffer een trap tegen haar schouders. Ze hield er blauwe plekken en kneuzingen aan over. „Hier moeten we iets mee doen”, vond Anysha.

Bang

„Vreselijk, ik krijg er een naar gevoel van. Waar is dat voor nodig?”, aldus de student sociaal pedagogische hulpverlening, die zelf panseksueel is en dus niet op een bepaald geslacht valt, maar op de persoon. „Ik had het net zo goed kunnen zijn. Dat maakt me bang.”

Wat Anysha ook beangstigt is dat het lijkt of niemand durft in te grijpen. „Mijn vriendin is een keer in elkaar geslagen. De reden daarvan weet ik niet, maar wel dat mensen die het vanaf hun balkon zagen gebeuren niets deden om haar te helpen. En dat terwijl ze om hulp riep. Ik kan me ook niet voorstellen dat niemand vorige week op het Schouwburgplein iets van het incident gezien heeft. Waarom springen omstanders niet bij?”

Fucking lesbi

Zelf heeft ze ook regelmatig te maken met straatintimidatie. „Vaak worden er dingen geroepen als: ‘Fucking lesbi’. Ik heb ook meegemaakt dat ik met mijn vriendin was en iemand naast me kwam lopen en ineens mijn hand vastpakte. Waar haalt hij het lef vandaan? Ik kan zoiets meestal wel laten gaan, maar mijn vriendin heeft daar moeite mee en gaat erop in. Ik probeer haar daarvan te weerhouden om erger te voorkomen”, vertelt Anysha. „Dat mijn vriendin liever niet hand in hand loopt snap ik dus wel”, gaat ze verder. „Ook omdat we een Hindoestaanse achtergrond hebben en het in die cultuur minder geaccepteerd wordt. Maar ik vind het wel vervelend. Ik zou het graag willen. Laat ons gewoon liefhebben zoals wij dat willen. Wij zijn ook maar mensen.”

Tolerant

Zo’n actie als gisteravond is volgens Anysha dan ook meer dan nodig. „Ik verwacht niet dat het iets oplost, maar het is belangrijk dat mensen inzien dat het écht een probleem is en dat we er iets aan moeten doen. Hoe tolerant we ook denken dat Nederland is. Ik wil daarom het meisje dat vorige week is belaagd vragen contact op te nemen met Hang-Out 010. We zouden haar heel graag leren kennen om haar te steunen.”

Goed nieuws: dinsdagmiddag hebben twee meisjes zich bij de politie gemeld in verband met de mishandeling op het plein vorige week.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Laat ons liefhebben zoals wij dat willen’
Sluiten