Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Binnenland 21 jun 2017
Leestijd: 2 minuten

‘Ik hoop dat nieuwe start mij wordt gegund’

Een restaurant in Rotterdam waar Syriërs zich thuis voelen en waar Nederlanders kennis kunnen maken met de Syrische keuken en cultuur. Dat is waar de 27-jarige Ihab Oumari, die anderhalf jaar geleden vanuit Damascus naar Nederland vluchtte, van droomt.

Actie

Alles heeft hij al; van een uitgebreid ondernemingsplan tot ideeën voor het interieur en personeel. Alleen het geld ontbreekt nog. Dertigduizend euro. Daarom is hij een crowdfundingactie gestart op doneeractie.nl. „Ik zie het helemaal voor me”, zegt hij terwijl hij met twinkelende ogen zijn inspiratiebord voor het interieur laat zien. „Ik hoop dat mensen mij deze nieuwe start gunnen, zodat ik andere vluchtelingen ook de kans kan bieden hier een nieuw bestaan op te bouwen door werkgelegenheid voor ze te creëren. Als dit lukt, blijft het namelijk niet bij één zaak”, zegt hij vastberaden.

Zo’n anderhalf jaar geleden liet Ihab zijn leven in Syrië achter zich. Hij werkte daar als bedrijfsleider in verschillende restaurants en runde zijn eigen internetcafé. Zijn studie projectmanagement heeft hij vanwege de oorlog niet af kunnen maken. „Het liefst zou ik hier verdergaan met studeren”, vertelt hij. „Maar dan kan ik pas aan een nieuw bestaan gaan bouwen als ik halverwege de dertig ben. Daarom besloot ik het anders te doen. Ik ben nogal ongeduldig”, lacht hij.

Jasmijn

Een restaurant moest het worden. Met de naam Jasmijn. „Naar de bloem. Een verwijzing naar Damascus, waar die heel bekend is.”

Volgens Ihab zitten er nu drie Syrische fastfoodrestaurants in Rotterdam. „Ik wil juist een thuis creëren voor Syriërs en andere asielzoekers door goed Syrisch eten te serveren. Maar het moet ook een plek zijn waar Nederlanders kennis kunnen maken met onze keuken en cultuur. Nederlanders zijn nieuwsgierig en staan wel open voor nieuwe dingen”, licht hij toe. „Maar ik wil het menu en decor ook een Nederlandse twist geven. Ik weet alleen nog niet precies hoe.”

Wel weet hij dat hij vastberaden is er een succes van te maken. „Opgeven is geen optie. Ik wil iedereen oproepen mij te helpen. Is het niet door te doneren, dan wel door de pagina online te delen. En natuurlijk door straks te komen eten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Ik hoop dat nieuwe start mij wordt gegund’
Sluiten