Job Halkes
Job Halkes Binnenland 19 jun 2017 / 17:13 uur

Examenparty Celeste eindigt in Erasmus met leukemie

Wat voor de 16-jarige Rotterdamse Celeste Schoute een feestdag had moeten worden, werd een nachtmerrie. Vorige week woensdag kreeg ze te horen dat ze was geslaagd voor de mavo en terwijl het feest vol aan de gang was stond plots de dokter aan de deur, die zei dat ze met spoed naar het ziekenhuis moest. Daar bleek ze leukemie te hebben.

Dokter aan de deur

„Haar ouders hadden een surpiseparty georganiseerd en iedereen was na de uitslag aan het feesten in de tuin”, vertelt vriendin Guilia Ros (20). „De telefoon lag binnen en niemand hoorde die gaan. Plots stond de dokter voor de deur die zei dat hij had proberen te bellen, maar geen contact kreeg. Hij vertelde dat Celeste met spoed naar het ziekenhuis moest vanwege alarmerende bloedwaarden. Daar kreeg ze te horen dat ze leukemie had.”

De klap komt hard aan. Zelf kreeg Guilia het te horen van haar moeder, die ontdaan opbelde toen ze op weg naar huis was van een sollicitatiegesprek. „Celeste is de beste vriendin van mijn zusje Zaira (16) en ze voelt voor mij als familie. Zulk heftig nieuw op een dag die vrolijk had moeten zijn is iets wat je niemand gunt.” Guilia besluit een team op ze zetten voor de Run for KiKa, die komende zondag wordt gehouden. „We kunnen de ziekte helaas niet wegnemen, maar op deze manier er wel iets bijdragen aan een oplossing.” Ze start het team ‘Run for Celeste’ en binnen een paar dagen schieten de donaties door het dak. „We hebben al meer dan het dubbele streefbedrag binnen.”

Onze kleine meid😢😢😢😢😢Wat mooi Giulia👄

Gepostet von Joop Schoute am Sonntag, 18. Juni 2017

Het is niet de eerste keer dat Guilia meedoet aan de Run for KiKa. „Mijn moeder heeft vijf jaar geleden ook kanker gekregen en dat was toen de reden om mee te lopen. Daarna heb ik nog twee keer gelopen.” Ze was al van plan mee te doen voordat het nieuws van Celeste bekend werd. „Bij mijn moeder is de kanker vorig jaar ook teruggekeerd. Maar nu met Celeste heeft het lopen een heel andere wending gekregen.”

Vader Joop is ontroerd door de actie van Guilia. „Onze wereld staat stil. De grond is onder onze voeten weggeslagen. Ik stond met een dikke traan voor de klas les te geven toen ik hoorde dat ze geslaagd was. Mijn cursisten zongen Lang zal ze leven voor me en zeven uur later zat ik in het ziekenhuis en had mijn dochter leukemie. Dit gun je je ergste vijand niet.”

Dubbel gevoel

De familie hoorde van de week van de actie van Guilia. „Op datzelfde moment kregen wij de uitslag binnen van een onderzoek of er foute cellen in haar hersenvocht zouden kunnen zitten. Dat bleek niet het geval. Toen hebben we even als gezin zitten janken uit blijdschap en emotie. Het was goed nieuws voor ons en dat die loop er komt is fantastisch. Al geeft het wel een dubbel gevoel. Het is heel fijn en lief dat er iets gedaan wordt, maar het is ook erg confronterend omdat het over jouw kind gaat.”

Toch zijn ze ontzettend blij met de Run for KiKa-actie van Guilia. „Je leeft nu van lichtpuntje naar lichtpuntje en dit is er eentje.” De familie is positief ingesteld. „We gaan niet bij de pakken neerzitten”, aldus Joop. „Voor Celeste voelt die liefde die ze krijgt heel warm. Zelf is ze ook altijd erg liefdevol naar anderen en ze voelt dat dat nu terugkomt.” Guilia heeft nog een wens voor aanstaande zondag. „Ik hoop dat Celeste erbij kan zijn. Dat zou heel mooi zijn.”

Run for KiKa vindt zondag plaats in het Zuiderpark in Rotterdam. Deelnemers lopen 5, 10 of 1 kilometer KidsRun. Sponsor het team van Celeste via www.runforkika.nl/run-for-celeste. Meer informatie en inschrijven kan via website van Run for KiKa.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Examenparty Celeste eindigt in Erasmus met leukemie
Sluiten