Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Binnenland 8 jun 2017
Leestijd: 2 minuten

‘Boete of celstraf voor nafluiten terecht’

Een boete van maximaal 4.100 euro of een gevangenisstraf van drie maanden. Als het aan de gemeente Rotterdam ligt moet er korte metten gemaakt worden met sissen, naroepen en andere vormen van straatintimidatie. Daarom wordt de APV aangepast. Metro ging de straat op om te peilen of Rotterdammers denken dat een dergelijke boete of straf gaat helpen.

‘Vrouwen moet je op voetstuk plaatsen’

Florian. / Foto: Metro

„Terecht”, zegt Florian (21) over de straf. „Rotterdam geeft hiermee een signaal af dat ze het serieus nemen en ik denk dat vrouwen zich daardoor gesterkt voelen. Ik ben ook blij dat de sancties niet te laag zijn, anders werkt het niet”, vervolgt hij. „Zelf heb ik er geen last van, maar ik heb een paar keer gehad dat er naar een meisje werd gefloten dat bij mij achterop de fiets zat. Daar mag van mij wel tegen opgetreden worden.” Zelf doet hij niet aan nafluiten en dat soort dingen. „Je hoort vrouwen op een voetstuk te plaatsen, niet ze eraf te gooien door ze respectloos te behandelen.”

‘Straf schrikt af’

Marleen, Charlotte en Anouk. / Foto: Metro

„Ik vind de maatregel best heftig, maar niet onterecht”, vindt Marleen (l). „Het schrikt tenminste wel af”, denkt Anouk (r). „Het is goed dat er wat aan gedaan wordt.” Daar sluit Charlotte zich bij aan. „Zelf ga ik ook altijd harder lopen als ik langs een groepje jongens moet. Eigenlijk idioot dat wij vrouwen het bijna normaal vinden en ons gedrag erop aanpassen.”

‘Je leert er wel van’

Evelien (l) en Anemoon. / Foto: Metro

„Als lesbisch koppel letten we nu op waar we hand in hand lopen. Als we langs een groep jongens lopen, laat ik vaak bewust haar hand los”, zegt Evelien (l) knikkend naar Anemoon. „Jongens vinden twee meisjes toch interessant…” Het stel hoopt dan ook dat de maatregelen effect hebben. „Je leert er in ieder geval wel van”, aldus Anemoon. „Zulk gedrag is respectloos en neerbuigend, het hoort niet”, vult Evelien aan.

‘Vandaag nog nagefloten’

Noa. / Foto: Metro

„Ik ben vandaag nog nagefloten”, zegt Noa. „En het gebeurt vaker. Zeker als ik een jurkje aanheb. Ik deelde het nieuws over de maatregel daarom net nog met vrienden. Ik ben er blij mee. De stad laat zien dat ze het serieus nemen.” Of ze zich er ook echt veiliger door zal voelen? „Alleen als er een agent in de buurt is”, zegt ze terwijl haar vriend aan komt lopen. Ook hij is er blij mee: „Die jongens zien niet wat voor impact hun knderachtige gedrag op meiden heeft. ”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
‘Boete of celstraf voor nafluiten terecht’
Sluiten