Iris Hermans
Iris Hermans Binnenland 29 jun 2017

Beschuit met jaguartjes in ARTIS: twee welpjes erbij

Happy birthday, babyjaguars.

Eerste keer

Beschuit met jaguartjes in ARTIS! En een firsttimer voor de gevlekte jaguar die op deze 28 juni haar eerste worp meemaakte. Om 0.24 uur werd de eerste welp geboren, de tweede volgde om 4.37 uur en beiden zijn in tegenstelling tot moeders, maar net als hun vader, helemaal zwart. Al speelt hij nu geen rol meer, want vrouwelijke jaguars beschermen hun welpjes met hun hele hebben en houwen tegen indringers en daar valt vanaf nu ook de vader onder. Het geslacht is nog niet vastgesteld, dat kan pas later, vertelt de dierentuin die de geboorte intern niet viert met beschuit met muisjes. ,,Dat doen we alleen bij baby’s van mensen, maar we zijn natuurlijk heel erg verheugd door hun komst!"

Rust

De ogen van jaguarwelpen zijn bij geboorte nog dicht en gaan pas na ongeveer twee weken open. De moeder zoogt haar welpen zo’n zes maanden en totdat ze zo’n twee jaar oud zijn, zijn de jonkies afhankelijk van haar zorg en bescherming. Rust is het sleutelwoord de komende tijd rondom het jaguarverblijf, want wanneer moeder onrust voelt, dan kan het gebeuren dat zij haar twee newborns verstoot. En dat is voor niemand leuk, dus ARTIS neemt maatregelen. Sommige paden zijn de komende tijd niet toegankelijk voor bezoekers en enkele activiteiten tijdens hun ZOOmeravonden worden verplaatst. Overigens is de stadsdierentuin op zaterdagen in juli en augustus langer open dan normaal: tot zonsondergang.

In het binnenverblijf

Fok

ARTIS maakt deel uit van het Europese fokprogramma voor jaguars en het is voor het eerst sinds 1975 dat er jaguarwelpen in Amsterdam zijn. Het nest is in het binnenverblijf, waardoor de babycarnivoren niet zichtbaar zijn voor het publiek. Over een maandje is de kans groot dat je de welpjes in het buitenverblijf kunt bewonderen. En al zien ze er uit om te aaien, doe maar niet: de jaguar blijft nog altijd de sterkste katachtige van de wereld met vlijmscherpe hoektanden en intrekbare klauwen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Beschuit met jaguartjes in ARTIS: twee welpjes erbij
Sluiten