Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Binnenland 25 jun 2017
Leestijd: 4 minuten

BBQ-tips van de grillmasters

Het mag dan even iets minder goed barbecueweer zijn dan vorige week, dat leek de deelnemers van de vierde Big Green Egg Barbecue Contest van het jaar zondag niet te deren. Bij FG Food Labs streden zij, onder toeziend oog van van topkoks als François Geurds himself en Herman den Blijker, vol enthousiasme om de titel Grillmaster van het jaar. Metro maakte van de gelegenheid gebruik om de beste bbq-tips van deze profs te ontrafelen.

Herman den Blijker

Herman den Blijker. / Boomerang Fotografie | Jan Kok

„Gooi nooit gemarineerde rommel op de barbecue”, zegt topkok Herman den Blijker. „Dat verbrandt alleen maar. Je kunt het vlees beter achteraf met een kwastje insmeren met de marinade en het daarna nog even laten karamelliseren”, vindt hij. „En gebruik geen gasbarbecue, maar grill gewoon op witheet vuur.”

Ross Heemskerk

Ross (l). / Boomerang Fotografie | Jan Kok

„Sowieso een Green Egg kopen, haha!”, luidt de gouden tip van deelnemer Ross. Maar vooruit, ook een tip voor degenen die het moeten doen met een simpele huis-tuin-en-keukenbarbecue: „Leg de kolen aan één kant. Daarop schroei je het vlees dicht – zo’n twee minuten aan beide kanten aangrillen. Vervolgens laat je het vlees doorgaren op de kant zonder kolen.”

Elbert

Elbert. / Boomerang Fotografie | Jan Kok

Naast de genoemde tips van concurrenten en juryleden, vindt deelnemer Elbert het belangrijk vlees goed te kruiden. „Weet wat je wilt maken. Voorbereiding is het halve werk”, zegt hij. „Op het moment dat je suikers gebruikt, zoals in marinade, kun je het beter niet direct op het vuur grillen”, licht hij toe. „Daarnaast moeten de kolen grijs zijn. De vlammen moeten er niet nog vanaf komen. Dat geeft namelijk die aangebrande smaak.”

François Geurds

François Geurds. / Boomerang Fotografie | Jan Kok

„Een goede kok is nog geen goede bbq’er en andersom”, stelt topkok en eigenaar van FG Food Labs François Geurds. Zijn beste tip? „Heb de rust. Je moet niet willen haasten.” Daarnaast is hij het met collega Herman den Blijker eens dat het soort barbecue van belang is. „Een campingbarcecue is eigenlijk een kutapparaat, want je kunt het vuur er niet mee reguleren. Om echt goed te barbecueën heb je een apparaat nodig waarmee je warmte kunt aan-en afvoeren.”

Ross en Sandeep

Ross en Sandeep. / Boomerang Fotografie | Jan Kok

Deelnemers Ross (l) en Sandeep barsten van de tips. „Zet een bak water tussen de kolen”, bijvoorbeeld. „Dat zorgt dat de temperatuur stabiel blijft. Volgens de heren werkt dit vooral goed als je grote stukken vlees in één keer wilt garen. „Kies daarbij niet voor te vet vlees, want daar kun je steekvlammen van krijgen. Gebruik om dat te voorkomen ook het liefst droge marinades of houd het gewoon bij zout en peper”, aldus Ross. „En als je een barbecue hebt met een klep: gebruik die klep dan ook! Het houdt de warmte binnen, waardoor je vlees niet alleen van onder, maar ook van boven warmte krijgt.”

David en Hubert

David en Hubert. / Boomerang Fotografie | Jan Kok

„Als slagers vinden wij het belangrijk te beginnen met en goed stuk vlees. Als je product goed is, heb je weinig kruiden en saus nodig”, vinden zij. „Daarmee wordt het barbecueën een stuk makkelijker. Iedereen denkt dat het heel moeilijk is, maar eigenlijk is het gewoon een kwestie van goed vlees hebben en gewoon blijven draaien.”

En zo moet het dus niet

Wil je deze zomer écht indruk maken tijdens het barbecueën in de achtertuin of op de camping? Neem dan niet alleen deze tips ter harte, maar doe het volgende ook vooral nooit meer.

Herman den Blijker: „Het vlees cremeren. Mensen weten vaak niet hoe ze met het vuur om moeten gaan, waardoor ze het vlees laten verbranden.

Ross: „Het vlees te lang laten liggen, inderdaad. Als het niet gaar is, kan het altijd terug op de grill. Maar als het eenmaal aangebrand is, kun je er niets meer aan doen.”

François Geurds: „Kolen bijvullen. Dat moet moet niet nodig zijn. Een derde tot maximaal halfvol is genoeg, anders krijg je een aangebrande smaak.”

Elbert: „Aanzetten en al het vlees erop leggen. De kolen moeten grijs zijn, de vlammen moeten er niet nog vanaf komen.

Sandeep en Ross: in koor: „Aanmaakblokjes met chemische troep gebruiken! Je vlees gaat ernaar smaken en dat is natuurlijk zonde.

David en Hubert: „En steek je barbecue nooit aan met wasbenzine, want dat proef je ook. Bovendien zijn mensen vaak bezig met welke saus ze moeten gebruiken, maar een goed stuk vlees is veel belangrijker. dan een goede saus.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
BBQ-tips van de grillmasters
Sluiten