Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Binnenland 30 jun 2017

Anouk helpt oma in strijd tegen antisemitische leus

Oma Miep is 85, joods en groot Feyenoordfan, maar de Hamas-spreekkoren in De Kuip zijn haar een doorn in het oog (of liever gezegd: oor). Daarom probeert ze de harde kern van Feyenoord ervan te overtuigen dergelijke leuzen niet meer te roepen. Kleindochter Anouk, student aan de Willem de Kooning Academie, besloot haar oma op een bijzondere manier te helpen in deze strijd en maakte als afstudeerproject truien met teksten als ‘Hamas, hamas… je moeder doet zeker nog je was’, ‘Hamas, hamas… je bent zeker blijven zitten in de kleuterklas’ en ‘Hamas, hamas… jij drinkt zeker bier uit plastic en niet uit glas’.”

Gevecht

„Ik heb ontzettend veel bewondering voor hoe mijn oma op haar leeftijd nog vecht tegen dit soort problemen”, schrijft Anouk op haar website lozeleuzen.com. „Ze is niet alleen groot Feyenoordfan, maar ook gevormd door de oorlog. Het doet haar dan ook erg veel pijn dat het gros van de supporters met leuzen als ‘Hamas, hamas, joden aan het gas’ scheldt, met name richting de aanhang van de aartsvijand: Ajax. Met mijn afstudeerproject wil ik samen met haar dit moeilijke gevecht aangaan.”

Vanzelfsprekend

Met de truien wil Anouk de vanzelfsprekendheid van het roepen van zulke leuzen in stadions tegengaan. „Best raar eigenlijk, dat antisemitische leuzen in voetbalstadions bijna vanzelfsprekend zijn”, vindt ze. „Laten we de leuzen van de Feyenoordhooligans ontkrachten door ze massaal te verdraaien. Zo schudden we mensen wakker en brengen we de discussie op gang.”

Via de website kun je daarom je eigen leus maken of deze op een trui laten zetten. „Maak de bestaande leus loos”, aldus Mieps kleindochter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Anouk helpt oma in strijd tegen antisemitische leus
Sluiten