Suzanne van Leeuwen
Suzanne van Leeuwen Binnenland 11 mei 2017

Rotterdamse is beste bruidsfotografe ter wereld

De Rotterdamse Isabelle Hattink mag zich op dit moment de beste bruidsfotografe ter wereld noemen. Ze won de eerste ronde van de internationale fotografiewedstrijd Fearless Photographers, een platform waarbij meer dan 3000 trouwfotografen zijn aangesloten.

Fearless Photographers is dé fotowedstrijd onder de bruidsfotografen. Er zijn in totaal zes rondes waarbij telkens een winnaar naar voren komt. Begin 2018 wordt bekend gemaakt wie zich de beste bruidsfotograaf van heel 2017 mag noemen. „Elke deelnemer mag per ronde met maximaal 17 foto’s meedoen. In de eerste ronde zijn er ongeveer tienduizend foto’s ingeleverd. De 3 juryleden hebben daaruit de 80 beste uitgekozen. Vijf daarvan waren van mij”, legt Isabelle uit.

Dat zich ze nu de nummer 1 bruidsfotograaf van de wereld mag noemen, voelt voor de Rotterdamse niet anders. „Dat klinkt misschien heel gek. Natuurlijk ben ik heel blij, maar ik blijf ook nuchter. Het winnen van deze wedstrijd is voor mij het niet het belangrijkste. Ik zie het meer als een middel om meer mensen bekend te maken met mijn werk.”

Momenten vastleggen

Zestien jaar geleden studeerde Isabelle af aan de kunstacademie in Breda. Daarna ging ze direct aan de slag als bruidsfotografe. „Er wordt vaak neergekeken op bruidsfotografie. Ten onrechte. Een bruiloft is een heel belangrijke gebeurtenis om vast te leggen. Het bruidspaar, de banden tussen mensen, de emoties; er gebeurt zoveel op een huwelijksdag”, vertelt Isabelle. „Vroeger wilde ik eigenlijk oorlogsfotograaf worden, maar ik merkte als snel dat ik daar niet geschikt voor ben. Toen dacht ik: waarom ga ik niet verhalen vertellen over de liefdevolle dingen in het leven in plaats van over ellende? Zo kwam ik terecht bij bruidsfotografie.”

Door de jaren heen heeft de Rotterdamse een eigen stijl ontwikkeld ,die zich kenmerkt door een journalistieke invalshoek. Standaard trouwfoto’s zal je bij haar niet snel tegenkomen. In plaats van gestileerde foto’s kiest ze ervoor emoties en banden tussen familieleden vast te leggen. „Ik leg momenten vast. Die zijn namelijk het belangrijkst, daar zitten de herinneringen. We kennen allemaal wel de bruidsfoto waarbij het silhouet van het bruidspaar te zien bij een zonsondergang. Het ziet er prachtig uit, maar het is niet wat je herinnert van die dag.”

Wc foto

Isabelle is inmiddels op zo’n 600 huwelijken geweest om foto’s te maken. Haar favoriet is momenteel een plaatje waarbij de bruidegom zijn dochtertje helpt op het toilet. „Dat is echt uit het leven gegrepen. Het bruidspaar stond op het punt om de taart aan te snijden, toen het dochtertje riep dat ze naar de wc moest. Je ziet, het vader-zijn gaat ook dan door. Ik vind dit een heel mooi beeld. Het zegt alles over de liefde van die vader voor zijn dochter.”

Beste van 2017

Of Isabelle zich de beste bruidsfotografe van 2017 mag noemen, is nog even afwachten. „Ik zou het heel tof vinden, maar het wordt wel moeilijk. Vorig jaar ben ik vierde geworden en dat is de beste prestatie die een Nederlandse bruidsfotograaf tot nu toe heeft neergezet bij deze wedstrijd.” Er zijn dit jaar nog 5 rondes waarin de fotografe goed moet presteren om de titel te halen. In januari of februari 2018 wordt de balans opgemaakt en wordt de winnaar bekend gemaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rotterdamse is beste bruidsfotografe ter wereld
Sluiten