Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Binnenland 19 mei 2017
Leestijd: 3 minuten

Rotterdam ongelukkig? Niet na afgelopen zondag!

Rotterdam is de ongelukkigste stad van Nederland. Volgens de nieuwe Atlas voor gemeenten, die donderdag is verschenen, heeft de Maasstad de minste happy inwoners van het land (82 procent). In Ede is 89 procent van de inwoners gelukkig. Daarmee is de Gelderse plaats de gelukkigste.

Dat komt volgens het onderzoek doordat relatief veel Edenaren werk hebben en gezond zijn. Bovendien wonen ze in een prettige, veilige omgeving met veel rust en ruimte. Daarentegen wonen in Rotterdam relatief veel mensen die arbeidsongeschikt of werkloos zijn en/of een migratieachtergrond hebben.

Stad vs. dorp

Over het algemeen zijn stedelingen minder gelukkig dan dorpelingen. Van alle Nederlandse inwoners is gemiddeld 87 procent gelukkig. In steden is dat 85 procent en in dorpen 89 procent.

Maar voordat we massaal van Rotterdam naar Ede of van stad naar dorp verkassen, vroeg Metro geluksprofessor Patrick van Hees zijn analyse op de resultaten los te laten.

Verklaarbaar

„Nu lijkt het of geluk draait om waar je woont, maar geluk zit meer in jezelf dan in je omgeving. Er zijn honderd factoren die hier een rol in spelen”, zegt hij. „Ben je net een ouder verloren, ben je ontslagen of is je relatie net uit? Ook dat soort dingen zijn natuurlijk van invloed.”

Toch vindt hij het wel verklaarbaar dat Rotterdammers, of überhaupt stedelingen, gemiddeld ongelukkiger zijn dan dorpelingen. „Veel alleenstaanden of mensen die op zoek zijn naar een baan trekken naar de stad. Dat haalt het gemiddelde omlaag. Omgekeerd trekken ouderen, die over het algemeen gelukkiger zijn omdat ze meer zelfkennis en levenservaring hebben en daardoor beter in staat zijn te genieten, juist de stad uit.”

Geluk is DOM

Geluk is D.O.M., zo luidt Van Hees’ theorie. Daarmee bedoelt hij dat doelen, oplaadpunten en mensen de bouwstenen zijn om gelukkig te worden. „Zo moet je bij doelen denken aan: passen de doelen die je hebt en de dingen die je doet bij jou? Doe je ze voor jezelf en kom je ermee tot je recht? Daarnaast ligt je telefoon elke dag aan de oplader, maar hoe laad je jezelf op? En tot slot: heb je mensen die dichtbij je staan en sta je open voor spontane ontmoetingen?”, licht hij zijn D.O.M-theorie toe. „In de stad kun je makkelijker contacten leggen, maar het is ook anoniemer”, gaat hij verder. „Bovendien zijn er in de stad meer stressfactoren, wat opladen nog belangrijker maakt. Vaak maken mensen daar echter te weinig tijd voor. Tv-kijken werkt namelijk niet als jouw oplaadpunt een uurtje yogaën of een boek lezen is. Mijn tip: leg een boek neer op de plek van je afstandsbediening.”

Om steden als Rotterdam gelukkiger te maken, zouden gemeenten kunnen investeren in de leefbaarheid, bijvoorbeeld door gelukscoaches te faciliteren of wekelijks een column over geluk in de lokale krant te plaatsen, stelt Van Hees. „Of zoals met het kampioenschap van Feyenoord zorgen dat daar optimaal van genoten kan worden.”

Ben jij gelukkig?

Kleine kanttekening bij het onderzoek van de Atlas voor gemeenten: het is uitgevoerd vóórdat Feyenoord kampioen werd. Daarom gingen we zelf ook even de straat op in de ongelukkigste stad van Nederland, om de huidige stand van zaken te peilen. „Dat onderzoek hadden ze na zondag moeten doen!”

Ranglijst

Toch echt zielsongelukkig in Rotterdam en wil je je geluk ergens anders zoeken? Dit is de complete ranglijst (van gelukkig naar ongelukkig).

1. Ede
2. Alphen aan den Rijn
3. Amstelveen
4. Amersfoort
5. Gouda
6. Velsen
7. Apeldoorn
8. Nissewaard
9. Haarlemmermeer
10. Deventer
11. Roosendaal
12. Alkmaar
13. Purmerend
14. Zaanstad
15. Zwolle
16. Emmen
17. Almelo
18. Helmond
19. ’s-Hertogenbosch
20. Venlo
21. Bergen op Zoom
22. Leidschendam-Voorburg
23. Zoetermeer
24. Vlaardingen
25. Delft
26. Hoorn
27. Hengelo (O.)
28. Leeuwarden
29. Utrecht
30. Breda
31. Oss
32. Tilburg
33. Hilversum
34. Dordrecht
35. Haarlem
36. Enschede
37. Leiden
38. Eindhoven
39. Almere
40. Schiedam
41. Lelystad
42. Nijmegen
43. Groningen
44. Maastricht
45. Heerlen
46. Sittard-Geleen
47. Den Haag
48. Arnhem
49. Amsterdam
50. Rotterdam

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rotterdam ongelukkig? Niet na afgelopen zondag!
Sluiten