Job Halkes
Job Halkes Binnenland 2 mei 2017 / 20:56 uur

Bij Libero voelen Feyenoordspelers zich thuis

In 1999 werd Feyenoord voor het laatst landskampioen. Nu, in 2017, lijkt het erop dat de Rotterdamse club opnieuw de titel in de Eredivisie pakt. Metro portretteert deze week daarom een aantal mensen die iets bijzonders hebben met Feyenoord. Vandaag: Libero Lo Monaco (58), eigenaar van restaurant La Salute en kok van het team van Feyenoord.

Wie restaurant La Salute aan de Bergse Dorpstraat in het Rotterdamse Hillegersberg binnenstapt, waant zich even in een voetbalmuseum. Overal hangen voetbalshirts en foto’s aan de muur. „En dan heb ik thuis nog een hele stapel foto’s ”, glundert eigenaar Libero.

Wat heb jij met Feyenoord?
Ik maak pasta voor ze als ze uit spelen. Als ze me nodig hebben belt Feyenoord me en kook ik voor de spelers in de Kuip. Daar ben ik twee jaar geleden mee begonnen en sindsdien gaat het goed met de club, haha. Maar veel spelers komen hier ook graag een hapje eten.

Vorige week dook er een filmpje op waarop Dirk Kuyt met veel enthousiasme werd binnengehaald.

Dat was fantastisch. Hij ging helemaal los. Ik wist niet dat hij kwam hoor, dat was voor mij ook een verrassing. Maar Dirk is echt een goede gozer, een sympathieke jongen die hier al heel lang komt. Hij zegt nooit nee tegen iemand die een handtekening wil. Maar het is niet zo dat dit speciaal een Feyenoordzaak is of zo. Zo komt ook trainer Alex Pastoor van Sparta hier regelmatig eten en ook de voorzitter van Excelsior. Maar ook spelers van beide clubs. Bij Sparta zorg ik altijd voor pizza na afloop. Ik hoop echt dat zij het via de nacompetitie redden, maar daar heb ik alle vertrouwen in. Ik draag alle clubs een warm hart toe.

Wat is het geheim van jouw zaak?
Ik heb een goede band met de spelers en dit is een echte familiezaak. Iedereen is hier welkom en kan zichzelf zijn. We hebben een bepaalde sfeer hier die spelers een goed gevoel geeft. En wij Italianen houden van voetbal, en dat vinden die spelers leuk. Daarnaast hebben we gewoon lekker eten. Mensen komen zelfs vanuit het buitenland hiernaartoe om te eten. Hier is het ‘la familigia di calcio de la restaurante Salute’.

Gepostet von Ristorante en Lunchroom La Salute am Samstag, 22. April 2017

Libero wijst naar een bijzondere foto van Johan Cruyff aan de muur, voorzien van handtekening.
Zijn voormalige zakenpartner heeft dat geregeld. Johan wilde hier graag een keer komen eten met hem en stuurde deze foto op. Die heeft hij een paar maanden voor zijn overlijden gesigneerd. Helaas mocht het niet zover meer komen, maar op die foto ben ik heel trots.

Heb je vertrouwen in de jongens van Feyenoord?
Geloof me, zondag wordt een feest. De jongens zijn heel relaxed en die worden gewoon kampioen. Als ze dat niet worden, dan verkoop ik het restaurant en ga ik terug naar Sicilië. Dit kan gewoon niet meer misgaan. Ik had van de week nog contact met Graziano Pelle. Die zit nu in China en hoopt dat Feyenoord kampioen wordt. Hij vindt het hartstikke leuk voor zijn oude collega’s en gunt het ze van harte.

Wat zit er in die pasta dat het zo goed gaat met Feyenoord?
Ik heb ze beloofd goede pasta te maken, kampioenspasta haha. Al wisselen we wel af. We hebben onder meer pasta met truffel, met garnalen en originale geserveerd. Maar ook lasagne met truffel.

Wat is het geheim van dit Feyenoord?
Ze zijn een team, echt een goalmachine. Iedereen kan scoren. En Jean-Paul van Gastel, Giovanni van Bronckhorst en Jan Wouters zijn samen een goed trio, echt drie tenoren die Feyenoord goed laten draaien.

Gepostet von Ristorante en Lunchroom La Salute am Dienstag, 21. März 2017

Wat gaat het worden zondag?
Excelsior is binnen en Feyenoord wordt Champione d’ Hollanda. Maar voorspellen wat het wordt wil ik nog niet.

Waar ga je zelf kijken?
Hier, we hangen een groot scherm op en gaan met zijn allen kijken. En als ze kampioen worden, dan is het feest. Een heel groot feest.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Bij Libero voelen Feyenoordspelers zich thuis
Sluiten