Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Binnenland 8 apr 2017
Leestijd: 3 minuten

Zorgen binnen Artis om dierenbeulen in de tuin

Het was in maart 1994. Artis werd bruut opgeschrikt door een moord. De 15-jarige Dolf was het slachtoffer. Dolf was een hyena en werd doodgeschoten door een doorgedraaide bezoeker.

Dit mocht nooit meer gebeuren. Maar helaas, afgelopen week werd opnieuw een prachtig dier van Artis slachtoffer van een ongenode gast. Een inbreker doodde een pelikaan en stal bovendien al haar eieren.

Artis-directeur Haig Balin maakt zich grote zorgen om de illegale handel in diersoorten en de daarmee gepaard gaande criminaliteit.

Dierenhandel

„Het zou goed kunnen dat deze daad hier ook mee te maken heeft. Dierenhandel is hot, er gaat veel geld in om. En lang niet alles is legaal. Je kunt niet overal zomaar aankomen en er is wellicht iemand die belangstelling heeft voor pelikaneneieren en daar geld voor over heeft. Nederland speelt een grote rol in dierenhandel. Ik ben graag van het goede vertrouwen, maar tegenwoordig kan dat niet meer altijd. Sommige dieren vertegenwoordigen veel waarde.”

Stoelen bij nijlpaard

De directeur heeft al vaker ongewenste visite in zijn dierentuin gehad. „Ze hebben stoelen in het bad van ons oude, inmiddels overleden, nijlpaard gesmeten, vuurwerk afgestoken bij de rode panda’s en we hebben vloggers gehad die de leeuwen overstuur maakten. We merken dat er minder respect voor de dieren is. Vaak zijn de overlastplegers lieden van buiten de stad. Mensen die in Amsterdam zijn opgegroeid en als kind in de dierentuin kwamen, hebben vaak veel meer respect voor de dieren dan niet-Amsterdammers.”

Kennelijk zijn er mensen die geld overhebben voor pelikaaneieren.

Studenten komen vaak niet uit Amsterdam en met die groep heeft Artis dan ook behoorlijk wat te stellen gehad. Ze klommen over de muren en hekken en hielden huis in de dierentuin.

Teelbal kwijt

Artis nam maatregelen en pakte een groot aantal van de daders op. „We doen dan aangifte en ze krijgen sowieso een boete van 90 euro”, zegt Balin.

Maar niet iedereen hoeft met een boete te worden bestraft. Sommige inbrekers kwellen zichzelf al genoeg. „We hebben er meerderen gehad die door het hekwerk werden gespietst. Eentje moest er volgens mij zelfs een teelbal inleveren.”

Ook na de recente dodelijke mishandeling van de watervogel zijn er extra beveiligingsmaatregelen getroffen. Balin doet daarover nogal vaag. Logisch natuurlijk, want waarom zou je potentiële inbrekers wijzer maken?

Goedkoop

De overlast van de studentengroepen heeft Balin vooral met een charme-offensief proberen in te dammen. „We zijn met de studenten en met het koor gaan praten. Ze uitgelegd dat inbreken pure dierenmishandeling is.”

Daarnaast kwam Balin met een opmerkelijke oplossing. Studenten mogen doordeweeks voor slechts 3 euro de dierentuin in. Is dat niet het belonen van wangedrag?

„Nee”, vindt Balin. „Er komen ieder jaar weer nieuwe studenten. En die hebben niets misdaan. Het park is van ons allemaal en studenten hebben nu eenmaal vaak niet zoveel geld. Nu kunnen ze doordeweeks hier studeren en kennis maken met de dierentuin. Op die manier leren ze ook meer de dieren waarderen en respecteren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Zorgen binnen Artis om dierenbeulen in de tuin
Sluiten