Iris Hermans
Iris Hermans Binnenland 25 apr 2017 / 06:40 uur

‘WTF, hoor ik hier nou klassieke muziek?’

Zingende lijsters en uptempo tot rustgevende muziek klinken nu door de ondergrondse metrogangen.

Metro-nummertjes

The Subway! zong de cast van de Amerikaanse Sesamstraat al tig jaar geleden, maar helaas voor Ernie, Bert, Pino en de andere pluche vrienden: hún nummertje klinkt niet op de Amsterdamse metrostations.

Proef

Wel andere muziek: vervoersbedrijf GVB is gestart met een proef voor nog onbepaalde tijd met muziek op ondergrondse stations. Denk nu niet aan van die enorme Funktion One luidsprekers waar de muziek zo hard doorheen knalt dat je óf instant wilt dansen óf per direct wilt vluchten, want voor deze metrostationklanken worden de reguliere omroepinstallaties gebruikt. „Het blijft dus muziek op de achtergrond die zonder dat je er echt erg in hebt, een prettig gevoel meegeeft”, vertelt een GVB-woordvoerder. Bang om informatie te missen hoef je overigens niet te zijn, „de muziek wordt altijd stopgezet voor omroepberichten.”

Natuurgeluiden (géén haan)

De muziek is speciaal voor het vervoersbedrijf samengesteld door componist Maarten Hartveldt die dat ook voor onder meer de NS deed en wordt afgestemd op het moment van de dag en het aantal reizigers. „In de vroege ochtend en tijdens de drukke spits is er rustige muziek of klinken geluiden uit de natuur.” Gelukkig niet die overenthousiaste kukelende haan of ander natuurgeluidgeweld, wel kwetterende merels en lijsters bijvoorbeeld, „het zijn allemaal lekkere geluiden voor het oor, maar nooit té veel in your face, of ear.”

Dj GVB?

’s Middags is er ruimte voor meer energieke muziek. Geen Dj GVB die opzwepende deephouse hitjes draait, maar de speellijst is wel uptempo en geeft je zeker rond het bekende vier-uur-inkakmomentje een boost. GVB houdt wel van verrassingen, vervolgt ze, „we zoeken altijd naar leuke samenwerkingen.” Zo stonden laatst in het kader van het Tulp Festival bakken vol bloemen op stations en klonk onlangs livemuziek van muziekplatform 22tracks op station Weesperplein. „We willen er alles aan doen om de reisbeleving op de stations een impuls te geven.”

Stilte voor spitsstorm

Een luisterend kijkje op station Weesperplein rond de klok van halfvier, de stilte voor de spitsstorm, leert dat nog niet iedereen zich bewust is van de muziek. Zelfs niet van het opzwepende Spaanse nummertje dat door de omroepinstallatie schalt, zij het op een bescheiden volumeniveau. „Het heeft wel wat”, heupwiegt een reizigster spontaan mee wanneer ze op de muziek wordt geattendeerd. „Leuk meegenomen zo tijdens het wachten, al hoop ik wel dat mijn metro snel komt, hoor, dansen doe ik liever ergens anders.” Ook de in zijn blauwe hesje getooide GVB-medewerker die de hele dag ondergronds vragen beantwoordt, noemt het een verbetering. „Al heb ik de lijsters jammer genoeg nog niet gehoord door de ochtenddrukte.”

Eerdere proef met live muziek van muziekplatform 22tracks op Weesperplein

Suggestie van Chaela en Minky

WTF! riepen vriendinnen Chaela en Minky een paar dagen geleden uit toen ze ineens klassieke muziek op het metrostation hoorden. „Dat verwacht je hier echt niet.” Het was kwart over tien ’s avonds, ze waren op weg naar Amsterdamse Poort ‘voor hun vrienden en McDonalds’ en het had wel iets rustgevend, „maar het is echt niet onze muziek.” Ze luisteren liever naar de playlist op hun telefoon, verklappen ze met allebei nog hun witte oortjes in, maar ze weten wel een mooie oplossing. „Kan Broederliefde hier niet worden gedraaid? En dan het liefst goed hard!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘WTF, hoor ik hier nou klassieke muziek?’
Sluiten