Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Binnenland 17 apr 2017
Leestijd: 2 minuten

Studentenwereld Amsterdam te veel voor ‘witte elite’

Studeren in Amsterdam blijkt lang niet voor iedereen even makkelijk. Vooral jongeren met minder welvarende ouders en een niet-westerse achtergrond hebben het in het hoger onderwijs zwaar te verduren.

De ASVA studentenunie en Amsterdam United maken zich grote zorgen over de toekomst van het hoger onderwijs.

Uit een rapport van de onderwijsinspectie blijkt namelijk dat de toegankelijkheid van het hoger onderwijs nog steeds te wensen over laat. Waar studenten al langer voor waarschuwden, blijkt nu werkelijkheid te zijn.

Herkomst bepalend

Zo blijkt dat de sociaaleconomische klasse en herkomst van studenten bepalend zijn voor de doorstroom in het onderwijs en de kans van slagen tijdens de studie. Vooral niet-westerlingen hebben het moeilijk.

„Het effect van de ouderlijke situatie op de mogelijkheid om te studeren blijkt groot”, zegt Henriëtte Hoogervorst, voorzitter van de ASVA studentenunie. „Onderwijs wordt steeds meer alleen voor de witte elite. Er moet nu actie ondernomen worden.”

Wie om zich heen kijkt in de studentenwereld van Amsterdam zal daar op het eerste gezicht overigens niet veel van merken. De toestroom van studenten uit het buitenland naar onze hoofdstad verdoezelt de feiten.

De doorstroom van het mbo naar het hbo blijft zorgwekkend laag. Daarnaast is de drempel om toegelaten te worden door toenemende selectiecriteria verhoogd.

Laag inkomen

Een gevolg hiervan is dat studenten met een niet-westerse achtergrond minder snel binnenstromen. De toelatingskans is bovendien kleiner voor studenten met lager opgeleide ouders of ouders met een laag inkomen.

Dat het diversiteitsbeleid op universiteiten en hogescholen aan vernieuwing toe was, was al eerder opgemerkt in een onderzoek van de Universiteit van Amsterdam.

Hieruit bleek dat studenten van diverse achtergronden tegen problemen aanlopen op de universiteit.

Uitval

„Te vaak wordt er nog gedacht dat de toegang tot de universiteit volstaat. Dat studenten uit ondervertegenwoordigde groepen eenmaal op de universiteit veel uitsluitingsmechanismen ervaren wordt niet gezien, en de verantwoordelijkheid bij uitval wordt vaak volledig bij deze studenten zelf gelegd”, zegt Sherilyn Deen, voormalig bestuurslid van Amsterdam United.

De ASVA studentenunie en Amsterdam United roepen de politieke partijen op om serieus te kijken naar de ongelijkheid binnen het hoger onderwijs en onmiddellijk te gaan investeren in de toekomst en de maatschappij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Studentenwereld Amsterdam te veel voor ‘witte elite’
Sluiten