Suzanne van Leeuwen
Suzanne van Leeuwen Binnenland 14 apr 2017

Rotterdamse schrijft debuutroman over Rotterdam

Ruim acht jaar deed ze erover. Zaterdag is het eindelijk zover: de Rotterdamse Julie van Mol brengt haar debuutroman ‘Sterker door strijd’ uit. Dit fictieve verhaal staat vol feitjes en weetjes over onder meer Rotterdam.

„In 2005 ben ik begonnen met het schrijven van fictieve verhalen op Hyves. Ik was een van de bekendste bloggers”, vertelt Julie. „Inspiratie voor die verhalen haalde ik overal vandaan. De inspiratie voor mijn debuutroman, kwam heel spontaan. Ik stapte uit de douche en wist ineens het begin en het einde van ‘Sterker door strijd’. En ook enkele tussenliggende scènes.”

Het verhaal

‘Sterker door strijd’ gaat over een 32-jarige carrièrevrouw die voor haar werk naar Rotterdam verhuist. Ze komt voor allerlei uitdagingen te staan. Als ze promotie maakt wordt ze tegengewerkt door een collega, ze wordt verliefd op een Amsterdamse clubeigenaar die kinderen heeft, terwijl zij liever een hondje wil en intussen probeert ze van Rotterdam haar nieuwe thuishaven te maken.

Het verhaal speelt zich af in het jaar 2007. „We faxten toen nog, sms’ten met onze Nokia en velen vonden internet op hun mobieltje maar onzin. Tevens was er nog geen crisis en social media domineerden ons dagelijks leven nog niet. Die tijdgeest komt duidelijk terug.”

Jan Dijkgraaf

Eind 2007 begon Julie met het schrijven van haar boek. Het duurde daarna nog ruim acht jaar voordat het verhaal klaar was. „Om te kunnen schrijven heb je rust in je hoofd nodig. Toen in 2008 de economische crisis begon, moest ik daar als freelancer marketing en communicatie mee om zien te gaan. Het schrijfproces duurde daardoor langer dan ik van tevoren had gedacht.”

Uiteindelijk was het Jan Dijkgraaf die ervoor zorgde dat het verhaal afkwam. „Ik kende Jan alleen via Facebook en Twitter. Daar plaatste ik wel eens wat over mijn boek. Bij onze eerste ontmoeting bood hij aan om het script te lezen als ik het verhaal binnen vier weken af had. Die kans liet ik niet aan me voorbij gaan. Met drie uur slaap per nacht heb ik het voor elkaar gekregen.”

Op aanraden van Dijkgraaf, liet Julie het verhaal aan nog 21 anderen lezen. „Een Amsterdamse dame liet me weten dat ze door mijn boek een beetje van Rotterdam was gaan houden. Dat vond ik een ontzettend leuke reactie.”

Feitjes en weetjes

Hoewel het verhaal fictie is, zullen de lezers ook dingen herkennen in het boek. Julie heeft namelijk allerlei feitjes en weetjes verwerkt in haar roman. „Zo zit de ontsnapping van Bokito in het verhaal en de marathon die halverwege werd afgelast vanwege de hitte. Maar er is bijvoorbeeld ook een scène over de Rotterdamse transseksueel Janine Wegman. Zij overleed in februari 2007, vrijwel aan het begin van mijn roman. Ze was bijzonder en ik wilde haar daarom graag een podium geven. Ik heb met mensen gesproken die haar hebben gekend, zodat ik zeker wist dat de scène realistisch was. En zo zijn er tal van voorbeelden waarbij ik betrokkenen heb gevraagd om dingen te verifiëren. En niet alleen over Rotterdam, ook over Nijmegen, Utrecht en Amsterdam zitten feitjes in het boek.”

Julie hoopt met haar debuutroman Rotterdammers en niet-Rotterdammers de stad te laten begrijpen. „Ik wil dat de Rotterdammer zijn stad herkent en dat nieuwe inwoners bij wijze van spreken met het boek door de stad lopen en die zo leren kennen. De oplettende lezer weet aan het einde van mijn boek ook exact waar de hoofdpersoon woont.”

Boekpresentatie

Zaterdag 15 april van 14 tot 16 uur is de boekpresentatie van ‘Sterker door strijd’ in boekhandel Donner. Julie wordt dan aan de tand gevoeld door ras-Rotterdammer Martin van Waardenburg en dj Okkie Vijfvinkel speelt een aantal nummers die in het boek voorkomen. De entree is gratis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Rotterdamse schrijft debuutroman over Rotterdam
Sluiten