Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Binnenland 11 apr 2017 / 08:32 uur

Rotterdamse makelaars gaan je huis gratis verkopen

Bankieren doen we tegenwoordig met een app, de strippenkaart is vervangen door een ov-chipkaart en schade meld je via WhatsApp bij je verzekeraar, maar op de vastgoedmarkt gaat alles nog steeds hetzelfde als vijftien jaar geleden. Om ook deze branche ‘de 21 eeuw in te helpen’, besloten de Rotterdamse makelaars Wilbert Hoogendijk en Mark Glas een uniek concept te lanceren: De Gratis Makelaar. Via dit platform kun je je huis verkopen mét behulp van een makelaar, zónder dat je daar makelaarskosten voor betaalt. „Ik denk dat mensen hier wel aan toe waren”, aldus Glas.

Hoe dat dan werkt? In tegenstelling tot de meeste ’gewone’ makelaars, verdienen ze bij De Gratis Makelaar alleen aan de daadwerkelijke verkoop van een woning. „We zullen er dus alles aan doen om je daarbij te helpen”, zegt Glas. Om de kosten voor hun service te dekken, moet de koper alleen wel een vast bedrag van 1799 euro aan veilingkosten betalen. „Maar dit bedrag hoeft niet direct uit eigen zak te komen. Dit kan namelijk meegefinancierd worden in de hypotheek. Bovendien is het nog altijd duizenden euro’s goedkoper dan wat je normaal aan makelaarskosten betaalt”, legt de Rotterdamse makelaar uit. Uiteindelijk is het de bedoeling dat ook dit bedrag teruggebracht wordt naar nul door middel van afspraken met leveranciers van energie, verzekeringen en hypotheken.

„Als verkoper kun je min of meer alles vanaf de bank regelen”, vervolgt Glas. „Het hele proces is gedigitaliseerd, van bieden tot het aanleveren van documenten. Een verkoper kan zich gewoon aanmelden via de site. De Gratis Makelaar zorgt vervolgens voor een taxateur met kennis van de lokale markt, een professionele fotograaf en een serviceteam met verstand van zaken. Bovendien wordt je huis op Funda geplaatst en regelen ze de koopovereenkomst voor je. „We zijn daarom ook niet de zoveelste internetmakelaar. Eigenlijk kun je zeggen dat we het gemak van online hebben gecombineerd met de service en kwaliteit van een traditionele makelaar.”

Andere steden

Hoewel nu alleen Rotterdamse huizen(ver)kopers nog gebruik kunnen maken van het platform, is het de bedoeling dat het makelaarsconcept straks ook in andere grote steden wordt gelanceerd. „Omdat we zelf uit Rotterdam komen en dit concept goed bij de Rotterdamse woningmarkt past, hebben we het eerst hier gedaan. We dachten dat mensen misschien aan het idee moesten wennen, maar dat blijkt wel mee te vallen. We hebben al redelijk wat aanmeldingen binnen en er wordt vanuit de makelaarswereld ook veel interesse getoond. Dat overtreft al onze verwachtingen, ook al was het wel de bedoeling dit groots aan te pakken”, aldus Glas.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rotterdamse makelaars gaan je huis gratis verkopen
Sluiten