Iris Hermans
Iris Hermans Binnenland 6 apr 2017

Met recht een feestje waard daar op de HvA

Hogeschool van Amsterdam viert tienjarig bestaan van Juridisch Spreekuur en dat wordt donderdagavond bruisend gevierd.

Vrouwe Justitia

Dat het recht overal zegeviert, is nog niet altijd een zekerheidje, maar dat hier donderdagavond feest wordt gevierd, dat is zo zeker als dat Vrouwe Justitia in haar linkerhand een weegschaal vasthoudt. Op de HvA kan de champagne worden ontkurkt, want hun Juridisch Spreekuur, niet te verwarren met Juridisch Loket, dat is van de overheid, bestaat precies tien jaar. Wat hun eerste zaak precies was, kunnen ze niet meer achterhalen door een computercrash, een van de laatste was de vraag van een cliënt over een sportschoolabonnement dat ze wilde opschorten. „We komen van alles tegen, van providerproblemen tot te hoge huurbemiddelingskosten.” Dat werd overigens onlangs verboden door een gerechtelijke uitspraak, „dan merk je echt dat ineens megaveel huurders bij het spreekuur aankloppen om te vragen hoe ze nu hun geld terug kunnen vragen.”

Grondleggers

Menno Kluft en Lilian Stuger-Kembel zijn de founding father en mother van het Juridisch Spreekuur en hebben het na tien jaar overduidelijk nog altijd naar hun zin, getuige hun enthousiasme over ’hun mooie vak’. Hij is verbonden aan HBO Sociaal Juridische Dienstverlening, zij aan HBO-Rechten en ze delen een gecombineerde liefde voor onderwijs en praktijk. In de ruimte waar op dinsdag en donderdag mensen met hun prangende juridische vraag bij hen en de studenten terecht kunnen, vertellen ze over hun gezamenlijke juridische kindje.

Vlucht

Ooit begonnen in vestiging Europahuis, heeft het in het afgelopen decennium een vlucht genomen en zit het nu op vier plekken in de stad, waaronder in drie wijken de zogenaamde BOOTwinkels waar buurtgenoten kunnen aankloppen. „Alle lagen van de bevolking komt daar en het is mooi om iets te kunnen betekenen voor de Amsterdammers.” Het hoofdkwartier zit in het Muller-Lulofshuis waar dagelijks een groep studenten/stagiaires van beide opleidingen hard aan het werk is om medestudenten en Amsterdammers te helpen en ondersteunen met hun juridische vragen. Zij worden op hun beurt ondersteund door expertdocenten en coördinatoren, waaronder Menno en Lilian.

De student/stagiaires in opperste concentratie aan het werk

Gratis

Het advies is altijd gratis en niet bindend, maar biedt wel een uitkomst en vaak een grote opluchting voor de cliënten. Dolblij zijn ze meestal met de hulp, dat bestaat uit onder andere het opstellen van bezwaarschriften, brieven, bemiddelen, bellen met instanties. „Pro deo bestaat niet meer en dat merk je aan het toenemende aantal zaken”, vertelt Menno. Hij herinnert zich nog als de dag van gisteren ‘de vrij heftige zaak’ van een jongen die in een studentenhuis woonde. „Zijn woongenot nam steeds meer af door grote overlast.” De oplossing bleek: met alle partijen rond de tafel en het werkte. De jongen woonde nog lang en gelukkig in hetzelfde huis, al is er niet altijd een happy end. „Het recht heeft ook zijn grenzen en wanneer een termijn echt is verstreken bijvoorbeeld, kun je daar niet zoveel aan veranderen.” Mediation is overigens wel iets waar ze in de toekomst waarschijnlijk meer mee gaan doen, „we merken dat daar vraag naar is.”

Huwelijksaanzoek

Ja, ze krijgen soms bedankkaartjes en taarten en er is zelfs weleens een huwelijksaanzoek geweest, lacht Lilian, „maar daar konden we niet op ingaan!” Het moet natuurlijk wel zakelijk blijven, beaamt ook derdejaars SJD student/stagiair Anouk Schoenmaker. Ze heeft al van alles voorbij zien komen en haar lievelingsartikel is 6:162 BW, de zogenaamde Onrechtmatige Daad. „Daar kun je zoveel mee, het is superleuk om te kijken hoe je iets op allerlei manieren kunt interpreteren.” Ze is dan ook nieuwsgierig, nee komt niet in haar wetboek voor en houdt wel van een uitdaging, „juist de zaken die onmogelijk lijken, vind ik het mooiste.”

Blij

Derdejaars Cihat Sari van HBO-Rechten hielp laatst een man die zo blij met de uitkomst was, dat hij nog een paar keer terugkwam om hem persoonlijk te bedanken. Vrienden voor het leven? „Dat ook weer niet”, knipoogt hij, „maar het is natuurlijk wel leuk om te merken dat het echt wordt gewaardeerd.”

Populair

Het is een populaire stage, weten grondleggers Lilian en Menno en tijdens de sollicitatieprocedure vragen ze in elk geval dit: wat zou je doen als iemand huilend binnenkwam of in paniek zijn of haar tas en hele hebben en houwen op tafel zou gooien met een noodkreet gericht aan jou? „In elk geval rustig blijven”, verklapt Lilian. ,,Onder andere…” De afgelopen tien jaar zijn 4500 zaken behandeld door in totaal zo’n 450 studenten en klaar zijn ze er nog lang niet mee. „Op naar de volgende tien jaar, dat gaan we vanavond goed met z’n allen vieren. Met heel veel champagne!”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Met recht een feestje waard daar op de HvA
Sluiten